Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, η αμερικανική Federal Reserve προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται ότι αν και η συνολική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παρέμειναν ισχυρές. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

Αβεβαιότητα από την εισβολή στην Ουκρανία

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Οι επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα lockdown που σχετίζονται με την COVID στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η FOMC «επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Με την κατάλληλη σύσφιξη στη στάση της νομισματικής πολιτικής, η αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή»

«Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3/4 έως 1 τοις εκατό και αναμένει ότι οι συνεχείς αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να αρχίσει τη μείωση των διαθεσίμων της σε τίτλους του Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που εκδόθηκαν σε συνδυασμό με αυτήν τη δήλωση».

Ακόμα πιο επιθετική αύξηση τον Ιούνιο;

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, με πιθανή αύξηση 75 μονάδων βάσης στο τραπέζι για τον Ιούνιο. Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης θα ωθήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος 0,75%-1%, και η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς έχει το επιτόκιο να αυξάνεται στο 3%-3,25% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.

Ράλι στον πληθωρισμό

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.