«Το να μιλά κανείς πολύ μπορεί να καταστρέψει πολλά, ωστόσο το ίδιο μπορεί να κάνει και η πολλή σιωπή», σχολιάζει σκωπτικά τη στάση της πρώην καγκελαρίου το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας πως στο Βερολίνο, με τις συζητήσεις να φουντώνουν τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, μία από τις ερωτήσεις που τίθενται είναι: «Τι θα έκανε άραγε τώρα η Άνγκελα Μέρκελ;».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Spiegel, θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τη Μέρκελ να μιλήσει τώρα αναλυτικά, δίχως υπεκφυγές. Ή τουλάχιστον να αναφέρει με ειλικρίνεια πώς βίωσε τον Πούτιν, από την πρώτη συνάντηση με τον σκύλο του Κόνι μέχρι τις δεκαεπτά ώρες διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία. (…)

Η Άνγκελα Μέρκελ προφανώς βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Σε αυτές τις μέρες ανάγκης, μπορεί να θεωρηθεί ως μία απώλεια, όπως συμβαίνει και με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Γερμανία έχει έναν πρώην καγκελάριο και μία πρώην καγκελάριο εν ζωή. Αλλά προς το παρόν καμία τύχη και με τους δύο».

Πηγή DW