Με τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε σε συνδυασμό με τους άλλους αγωγούς η Ελλάδα θα καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μείζονας σημασίας.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε και να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ρωσία και να μην τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη όσο καιρό χρειαστεί. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέο πλαίσιο που θα απαντά στην ακρίβεια στις τιμές ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 4 δις. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αλλά επειδή όπως συνήθως συμβαίνει με τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το πρόβλημα».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% στη ΔΕΗ σήμερα, και με αυτό το ποσοστό η περιουσία του Δημοσίου λόγω της μετοχικής αξίας τής ΔΕΗ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όταν το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ.

«Το 2019 η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κρίση μάς έβρισκε όπως ήταν η ΔΕΗ, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης» είπε. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα αγοράς διάθεσης μετοχών δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί για μπόνους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο κ.Οικονόμου είπε επίσης ότι «είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή λιανικής στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό, και η κρατική στήριξη επέφερε αποτέλεσμα. Η στήριξη απέδωσε ώστε 2.321.000 νοικοκυριά είδαν μικρές αυξήσεις. Με παρέμβαση που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ σημαντική στήριξη στις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα μέτρα θα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ.Οικονόμου.

«Για εμάς αντίπαλος είναι οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια που αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά. Τα νέα μέτρα θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα είναι οριζόντια, θα αφορούν σε όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» για τον Νίκο Παππά τόνισε ότι : Τα όσα περιγράφοντα στα «Νέα» είναι συγκλονιστικά. Διαπιστώνουμε πράγματα που αναδεικνύουν την προσπάθεια χειραγώγησης που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιπυρική προστασία η προετοιμασία τής οποίας, όπως είπε, φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ.

Τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων για την καλύτερη προετοιμασία, προσέθεσε ότι αυξάνεται η επιτήρηση από αέρος και εδάφους και είπε ότι θα είναι αυξημένος ο αριθμός εναέριων μέσων φέτος, αφού πέρσι υπήρχαν 6 ελικόπτερα φέτος θα υπάρχουν 1, ενώ θα δραστηριοποιηθούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με περιπολίες και διάθεση μηχανημάτων του Στρατού.