Αν πιστέψουμε την τελευταία έκθεση της CIA, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο σύνολό τους, γνώριζαν από καιρό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αποφασισμένος να «μπουκάρει» στην Ουκρανία, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα βέβαια με τα δικά του κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB, σε καμμιά στιγμή της πορείας του μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δεν υπήρξε φιλικός προς τη Δύση και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ, παρά τα όσα εκ του πονηρού διαδίδονται, με δική του προφανώς πρωτοβουλία.

Όχι μόνον έφερε βαρέως την αποσύνθεση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, αλλά ήταν εξοργισμένος και με τη θετική στάση Γκορμπατσώφ στην περίπτωση της αμερικανικής επέμβασης και έναρξης του Πολέμου του Κόλπου. Είχε θεωρήσει τη στάση αυτή μειωτική για την πρώην σοβιετική υπερδύναμη και πίστευε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε «να πάρει το αίμα του πίσω».

Το παρελθόν

Υπενθυμίζεται έτσι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπήκε στην KGB επί ηγεσίας Γιούρι Αντρόπωφ στο Κρεμλίνο και λίγους μήνες μετά την είσοδο του στην ΚαΓκεΜπε εντάχθηκε στην υπηρεσία των «Δραστήριων Μέτρων» που είχε δημιουργήσει ο Αντρόπωφ, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας στη δεκαετία του 1970.Στόχος  των δραστήριων μέτρων τότε ήταν η «αποπληροφόρηση» και η ιδεολογική αποσταθεροποίηση της Δυτικής Ευρώπης.

Κατά κύριο δε λόγο, ο Γιούρι Αντρόπωφ, ο οποίος άσκησε εξουσία 15 μήνες στην ΕΣΣΔ, από Νοέμβριο 1982 έως Φεβρουάριο 1984, επιδίωκε να ενισχύσει το ειρηνευτικό κίνημα στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία και στη Γαλλία, να αποσταθεροποιήσει ιδεολογικά την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία και να δικαιολογήσει τη σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν, μετά την εισβολή του 1979.

«Εκείνη την περίοδο, αναγνωρίζουν συναδελφοι του Πούτιν στην υπηρεσία, ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος ήταν από τους καλύτερους μαθητές, ιδιαίτερα δε σε « στοχευμένες δράσεις παραπλάνησης».

Μετά το 2000

Αναλαμβάνοντας πλήρεις εξουσίες στη μετα σοβιετική Ρωσία από το 2000 και μετά, ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος από τη μια μεριά έπρεπε να εμποδίσει τον όποιο εκδημοκρατισμό της Ρωσίας και από την άλλη να ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας του, η οποία ως ισχυρό ατού έχει το πυρηνικό της οπλοστάσιο αφ’ ενός και τον ενεργειακό της πλούτο αφ’ ετέρου.

Για τον Πούτιν όμως, τα ατού αυτά δεν είναι αρκετά. Θεωρεί απαραίτητη και την κατά ένα μέρος επανασύσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας, η οποία πέρα από γεωπολιτική οντότητα με ισχύ, θα διαθέτει θρησκευτικό βάρος. Και από την άποψη αυτή, είναι αρκετά συγκεχυμένες οι σχέσεις του καθεστώτος Πούτιν με την Τουρκία, το Ισραήλ, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους της Κεντρικής Ασίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η CIA εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να βάλει σύντομα τέλος στην πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και όχι μόνον. Θα την διατηρήσει αφ’ ενός μεν ως αποσταθεροποιητικό στοιχείο της ευρωπαϊκής συνοχής, αφ’ ετέρου δε και ως εργαλείο στις σχέσεις του με την Κίνα. Σχέση η οποία ναι μεν έχει έναν κοινό αντίπαλο, τη Δύση και τις ΗΠΑ, διέπεται όμως και από ποικίλες εσωτερικές διαφορές, τόσο πολιτικές όσο και εδαφικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η έκθεση προβλέπει ότι Ρωσία και Κίνα θα εφαρμόσουν κοινές πολιτικές αποπληροφόρησης, προπαγάνδας, οργάνωσης του διεθνούς εγκλήματος και κυβερνοεπιθέσεων. Θα αξιοποιούν επίσης κάθε ευκαιρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος για να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις,όπως για παράδειγμα αυτήν της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσσίδας.

Από την άποψη αυτή, η CIA δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στο ρόλο που η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει στο επίπεδο της παγκόσμιας υγείας. Η αμερικανική υπηρεσία προβλέπει ότι πανδημίες και κλιματική αλλαγή θα είναι εφεξής κορυφαίες παγκόσμιες απειλές, οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους από τις δημοκρατίες και από αυταρχικά καθεστώτα.

H «μάχη» της πληροφορίας

Ειδικά η Ρωσία, όλα δείχνουν ότι εφεξής θα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη για να κάνει αισθητή την παρουσία της στους γείτονές της, παράλληλα δε θα εκμεταλλεύεται τις όποιες δυσαρέσκειες θα προκαλούνται στις χώρες αυτές από φαινόμενα όπως οι πανδημίες και οι φυσικές καταστροφές.

Ας σημειωθεί, ότι με αφορμή την πανδημία Covid-19, η Ρωσία δαπάνησε μεγάλα ποσά για να πλήξει το κύρος και τη φήμη μεγάλων εταιρειών παραγωγής και διάθεσης εμβολίων.

Ταυτοχρόνως όμως, τα ρωσικά δίκτυα παραπληροφόρησης έκαναν σημαντική διαβρωτική δουλειά στη δημιουργία αντιεμβολιαστικών κινημάτων κάποια από τα οποία χρησιμοποιούσαν «φιλελεύθερη» ρητορική και κάποια άλλα θρησκευτικούς λόγους .Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι «επενδύθηκαν» 8 εκατομ. δολ. για τον σκοπό αυτόν.

Το μέλλον

Στο επίπεδο αυτό, η κλιματική αλλαγή, η οικολογική υποβάθμιση και η άνοδος φυσικών καταστροφών θα δημιουργούν συνεχώς σοβαρά προβλήματα στις πιο αδύναμες χώρες χαμηλού εισοδήματος, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος και τη συναφή άνοδο του πολιτικού αυταρχισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο δυτικός κόσμος θα δέχεται μονίμως μεταναστευτικές πιέσεις, θα υφίσταται δημογραφικές μεταβολές και θα είναι μονίμως στόχος ασύμετρων απειλών με ισλαμικό μανδύα. Το Ιράν, η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης… Γρίφος για τη Ρωσία παραμένει ο ρόλος της Τουρκίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν ένα ζωτικό και πολύπλοκο έργο μπροστά τους και θα πρέπει να οργανωθούν με τρόπο, ο οποίος για την ώρα βρίσκεται στην οδό της αναζήτησης.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει η έκθεση της CIA, την οποίαν κάποιοι Έλληνες επαΐοντες θα πρέπει αν διαβάσουν με ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: ΟΤ