Την ώρα που τα στοιχεία για την Τζωρτζίνα είναι αδιάσειστα και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις με τα πορίσματα για τους θανάτους των άλλων  δύο κοριτσιών της οικογένειας, της Ίριδας και της Μαλένας, η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει στη διενέργεια νέου γονιδιακού ελέγχου.

Στόχος της μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα που παραμένει προφυλακισμένη, είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχει κάποιο «ένοχο» γονίδιο που θα δικαιολογούσε τους θανάτων των κοριτσιών.

Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται καθώς οι δύο πρώτοι έλεγχοι, δεν έδειξαν  το παραμικρό πρόβλημα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν ελεγχθεί αρχικά 128 γονίδια και στη συνέχεια άλλα 839, που σχετίζονται με τον αιφνίδιο νεανικό θάνατο και όλα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Για το πόσο «ευσταθεί» ο γονιδιακός έλεγχος που ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με τους θανάτους των τριών παιδιών από την Πάτρα, μίλησε  στο MEGA o γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι «τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος».

«Το πρόβλημα του αιφνίδιου θανάτου είναι γνωστό στην γενετική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, ετήσια περιστατικά και η αιτιολογία είναι ποικίλη. Τα περισσότερα είναι καρδιολογικής φύσεως, δηλαδή είτε η καρδιά δεν είναι ‘κατασκευασμένη σωστά’ και δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είτε καθαρά λειτουργικά καρδιακά προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Πάγκαλος.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μία προδιάθεση σε έναν τουλάχιστον γονέα»

«Υπάρχει ένα 20% τα οποία δεν σχετίζονται με την καρδιά και ακόμα είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι σκοτεινές. Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι τρία παιδιά στη σειρά έφυγαν από πρόβλημα γενετικής αιτιολογίας. Τρεις φορές και μεταλλάξεις που γίνονται πρώτη φορά από τα παιδιά και δεν υπάρχουν στους γονείς, είναι δύσκολο να το δεχθούμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μία προδιάθεση σε έναν τουλάχιστον γονέα», ξεκαθάρισε σχετικά με την περίπτωση γονιδιακού προβλήματος που προκάλεσαν τον θάνατο των παιδιών.

«Είναι τραβηγμένο να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις συνέβησαν λόγω γονιδιακού προβλήματος. Ο τρόπος που εξετάζουμε τον κώδικα των χρωμοσωμάτων προϋποθέτει κάτι βασικό: να έχουμε πολύ λεπτομερή κλινικά δεδομένα, ο οποίος φαινότυπος να είναι όμοιος ή με μικρές παραλλαγές. Δεν γίνεται να είναι δυο ή τρία διαφορετικά νοσήματα στα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε πώς γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος. «Παίρνουμε το DNA και των τριών παιδιών στη σειρά και των δύο γονέων. Εξετάζονται με τη σειρά γιατί θα βρούμε μία μετάλλαξη ενός γονιδίου που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για τον αιφνίδιο θάνατο, και θα είναι ο κοινός παρανομαστής και στα τρία παιδιά. Το να προσδιορίσουμε τα κλινικά δεδομένα είναι πολύ απλή διαδικασία. Η ανάλυση του DNA μπορούν να γίνουν και σε μία εβδομάδα», κατέληξε λέγοντας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

«Δεν συζητείται πια το γονιδιακό πρόβλημα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Διερευνούνται οι εγκληματικές πράξεις στα άλλα δύο παιδιά από τους έμπειρους ιατροδικαστές. Εκείνοι θα πουν αν ο θάνατος οφείλεται σε δηλητηρίαση ή ασφυξία. Δεν πρόκειται απλώς για μια αναψηλάφηση που διενεργείται. Υπάρχει και η δυνατότητα επανεξέτασης σε διασωθέν βιολογικό υλικό. Δεν συζητείται πια το γονιδιακό πρόβλημα».

«Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχουμε εγκληματική πράξη, η οποία μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο, δεν έχουμε πλέον να αξιολογήσουμε γενετικά προβλήματα και κληρονομικά νοσήματα αλλά ξεκάθαρα οι ιατροδικαστές είναι οι αρμόδιοι να αποφανθούν, μετά τη διερεύνηση», πρόσθεσε ακόμα.

Έρχονται νέες διώξεις και συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, στο τέλος του μήνα οι Αρχές αναμένουν τα πορίσματα των ιατροδικαστών για την Ίριδα και την Μαλένα.

Ίσως και πριν από αυτά όμως, να υπάρξουν διώξεις ακόμα και νέες συλλήψεις. Οι Αρχές συμπληρώνουν το παζλ καθημερινά ενώ η  σκέψη για τριπλή εγκληματική ενέργεια βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό υψηλόβαθμων αξιωματικών που συντονίζουν τη μεγάλη έρευνα.

Η νέα ιστοπαθολογική εξέταση στη μικρή Ιριδα από τους έμπειρους ιατροδικαστές της Αθήνας, Καρακούκη και Καλόγρια, είναι το κλειδί που θα δώσει απαντήσεις και θα ξεκαθαρίσει εάν ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εγκληματική ενέργεια, όπως τονίζει εδώ και μέρες ο Γρηγόρης Λέων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα σταλούν από το πανεπιστημιακό εργαστήριο των Ιωαννίνων τα «πλακίδια» με τους ιστούς της καρδιάς της άτυχης Ίριδας που βρέθηκε νεκρή στην κούνια της, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 21 Μαρτίου 2021, στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα.

Το πόρισμα των έμπειρων ιατροδικαστών αναμένεται να ρίξει φως στις αιτίες θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη και να οδηγήσει σε νέες καταιγιστικές εξελίξεις.