Την εθνική στρατηγική στο ενεργειακό πόκερ το οποίο εκτυλίσσεται καθημερινώς σε πολλά ταμπλό μελετά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ωστόσο οι εκκρεμότητες γεννούν μεγάλο προβληματισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά την εξέταση όλων των δεδομένων και τον σχεδιασμό των έκτακτων παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση κατά την οποία αυτές καταστούν αναγκαίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναγκαιότητα αυτού του σχεδίου προεξοφλείται, ωστόσο η τελική του μορφή δεν είναι ακόμη εφικτό να περιγραφεί. Οπως σημειώνεται, καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωσή του είναι ο προσδιορισμός του ύψους των υπερκερδών των εταιρειών του κλάδου ενέργειας, η οποία εκκρεμεί εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Εν αναμονή αυτών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι τα εικαζόμενα υπερκέρδη δεν θα επαρκούν για τη χρηματοδότηση του εθνικού πλαισίου στήριξης, το οποίο υπό αυτή τη συνθήκη θα απορροφήσει και δημοσιονομικούς πόρους. Αυτό σημαίνει έναν επιπλέον πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, καθώς η δέσμευση για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας παραμένει ισχυρή και ανελαστική.

Κατά πληροφορίες, πάντως, τα έκτακτα μέτρα στήριξης, με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο και εφόσον συνεχίσουν να καρκινοβατούν οι όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις έως το τέλος Μαΐου, θα διέπονται από την κεντρική φιλοσοφία της παρέμβασης στις τιμές της ενέργειας και από την αρχή ότι θα πρέπει να στηριχτούν ταυτόχρονα πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση των τιμών στη λιανική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο