Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταματήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, λέγοντας ότι αιτία είναι η οργή του λαού για τις «κτηνωδίες» των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο (σ.σ. ουκρανικός) λαός θέλει να τους σκοτώσει. Όταν υπάρχει αυτή η στάση, είναι δύσκολο να συνομιλήσεις για όσα συμβαίνουν», είπε ο Ζελένσκι σε Πολωνούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Interfax.

Να σημειώσουμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κάνει παρόμοια δήλωση μετά τα όσα είχαν αποκαλυφθεί για την πολύπαθη Μπούκα. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές από την αρχή του πολέμου που έχει φτάσει ήδη στις 65 ημέρες ότι θα ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Παγωμένη» η διπλωματία

Να θυμίσουμε ότι σε ανάλυσή του το CNN, τόνιζε σήμερα ότι η μεγάλη διπλωματική ελπίδα της εβδομάδας ήταν το ταξίδι του Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο. Αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βλέπει λογική για συνομιλίες αυτή τη στιγμή, σημειώνει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατανοητή δυσπιστία της Ουκρανίας απέναντι στον Πούτιν μετά την απρόκλητη εισβολή του. Αλλά υπάρχει επίσης η αίσθηση στην Ουκρανία και στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η αδιαφορία του Πούτιν για το αιματηρό κόστος του πολέμου του είναι ένα σαφές σημάδι ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίζει να επιτίθεται μέχρι να έχει εύλογους λόγους να κηρύξει κάποιου είδους νίκη που δεν είναι ακόμη ορατή.

Ο Γκουτέρες δήλωσε στο CNN ότι ο Πούτιν συμφώνησε κατ’ αρχήν να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσουν στην εκκένωση πολιτών από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.

Αλλά το ταξίδι του στο Κίεβο την Πέμπτη, το οποίο έληξε καθώς ρωσικοί πύραυλοι βομβάρδιζαν την πόλη, ήταν ένα εύστοχο σύμβολο της τρέχουσας στάσης της Ρωσίας απέναντι στη διπλωματία – και της περιφρόνησής της για το κράτος του διεθνούς δικαίου, το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν για να διαφυλάξουν, σημειώνεται στο άρθρο του CNN.