Λίγες ώρες απέμειναν για την κατάργηση  των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Από την 1η Μαΐου, θα βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στην προ πανδημίας ζωή, καθώς επισημοποιήθηκε η νέα άρση μέτρων: Σύνορα και μαγαζιά, ανοίγουν για όλους, εμβολιασμένους και μη, καθώς αναστέλλεται η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ακόμη ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά καταργηθεί από 1η Ιουνίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τέλη Μαΐου.

Μπαίνουν όλοι παντού ελεύθερα

Ειδικότερα, αναστέλλεται η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, όχι μόνο για τα μαγαζιά αλλά και για την είσοδο στη χώρα.

Έτσι οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται πλέον στη χώρα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι Έλληνες πολίτες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα υποχρεούνται και σε τεστ πριν την έλευσή τους.

Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

«Μπαίνουμε σε βαριά τουριστική περίοδο»

Οπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA»:

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Επιστρέφει η χωρητικότητα των μαγαζιών στο 100%. Ερχεται στην καλύτερη χρονική στιγμή, καθώς μπαίνουμε στην βαριά σε τουριστική περίοδο, αλλά και στην καλοκαιρινή περίοδο και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να κάθεται και μέσα στα μαγαζιά και έξω. Καταργούνται τα covid pass και θα ισχύουν μόνο για τους υγειονομικούς χώρους και τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Μπαίνουν όλοι μαζί παντού ελεύθερα και μέσω αυτού θα έρθει η κανονικότητα, στον τρόπο λειτουργίας της εστίασης και αυτού του χώρου».

Όλα όσα αλλάζουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, για τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων από την 1η Μαΐου προτείνεται να ισχύσουν τα εξής:

– Αναστολή Covid pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» να μην καταργηθεί τελικά από την 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Μπορεί ενδεχομένως  η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μάσκες προς το παρόν θα παραμείνουν, θα δούμε μέχρι πότε και που. Ακόμα έχουμε διψήφιους αριθμούς θανάτων και τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων. Ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλά κάνουν και μειώνονται τα μέτρα, αλλά οι μάσκες είναι σημαντικές», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σημείωσε δε: «Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν, και δεν είχαμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού που φτάσαμε, ξέρετε πόσους θανάτους θα είχαμε; Κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν, τήρησαν τα πρωτόκολλα, και πήγαμε μπροστά».