Η φράση του ανώτατου αξιωματικού του ΓΕΕΘΑ, ότι «αυτοί που παραβιάζουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μπορούν ακόμα να ζουν επειδή κάποιοι δεν έχουν πατήσει το κουμπί», ήταν χαρακτηριστική της οργής που έχουν προκαλέσει στους στρατιωτικούς οι συνεχείς παραβιάσεις και οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά και τις βραχονησίδες μας. Αλλά για το ποιο κουμπί που δεν έχει ακόμα πατηθεί κάνει λόγο ο ανώτατος αυτός αξιωματικός;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το κουμπί αυτό που δεν έχει πατηθεί, αφήνοντας τους εναέριους εισβολείς να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους, δεν πατήθηκε επειδή οι Έλληνες χειριστές των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, δείχνουν ζηλευτή ψυχραιμία, επαγγελματισμό, αποφασιστικότητα, αλλά και διότι έχουν περάσει από σκληρή εκπαίδευση. Πειθαρχημένοι στους κανόνες εμπλοκής που τους έχουν δοθεί από τους ανωτέρους τους, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Θα πρέπει, μου λένε αξιωματικοί (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας, να διαθέτει κάποιος ατσάλινα νεύρα, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προσήλωση στους στόχους του καθώς και αποφασιστικότητα, όταν μετέχει σε μια κλειστή αερομαχία (dog fight) στα 25.000 πόδια, με τα G’s να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το χέρι του πιλότου στο stick, μέσα στο πιλοτήριο, θα πρέπει να παραμένει σταθερό. Αυστηρά σταθερό. Γιατί στο Stick υπάρχουν πολλά κουμπιά. Ένα από αυτά, είναι κόκκινο και εάν το πατήσει ο πιλότος τότε φεύγουν από το αεροπλάνο τα «πουλιά», δηλαδή οι πύραυλοι αέρος- αέρος, αφού προηγουμένως έχει λοκάρει τον αντίπαλο. Στα F-16 το Stick βρίσκεται στα δεξιά του πιλότου, στα Mirage στο κέντρο και στα Rafale στα δεξιά. Άραγε πόσες φορές (που δεν ανακοινώθηκαν) οι Τούρκοι εισβολείς είδαν στις οθόνες τους την ώρα που προκαλούσαν στο Αιγαίο, την ένδειξη ότι έχουν μπλοκαριστεί από τα ελληνικά μαχητικά και ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν πάτησαν το κουμπί, αφήνοντας τους αντιπάλους τους ακόμα να ζουν, όπως είπε με ο ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο την Τετάρτη (από το πρωί έως το βράδυ) τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος (ακόμα και πάνω από τα Ίμια)! Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά: «Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρέσβης και του δόθηκε πάλι εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας

***
Η παρασημοφόρηση του υπουργού Άμυνας

Θα σας πάω τώρα στο Παρίσι, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Μακρόν και η απερχόμενη κυβέρνηση, μεσούσης προεκλογικής περιόδου, μοιράζει παράσημα. Όχι όποια- όποια παράσημα, αλλά ανώτατες διακρίσεις. Τα παράσημα της Λεγεώνας Τιμής. Ένα τέτοιο παράσημο δόθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το παράσημο του Αξιωματικού τη Λεγεώνας των Ξένων, για τις συμφωνίες που υπέγραψε τόσο για την προμήθεια των Rafale όσο και για την προμήθεια των φρεγατών Belh@rra. Το παράσημο του Αξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων, είναι το μεσαίο που χορηγεί, ως υψίστη τιμή, η γαλλική κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη διάκριση είναι το παράσημο του Ιππότη και το τρίτο του Τάγματος Τιμής. Σε δυο μέρες αποχωρεί από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας η Φλοράνς Παρλί (για να ετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές) αλλά πρόλαβε και απένειμε παράσημο στον κ Παναγιωτόπουλο. Άλλωστε δεν ήταν και τόσο εύκολο η υπογραφή μιας συμφωνίας, δισ. ευρώ, που είχε ετοιμασθεί σε χρόνο ρεκόρ.

***
Ο νέος σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Την Τρίτη μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός για τον νέο σταθμό υγροποιημένου αερίου. Πρόκειται για σταθμό αποθήκευσης και αποαεροποίησης του υγροποιημένου αερίου, το οποίο θα συνδέεται με τους εγχώριους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και με αγωγούς προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Αυτός είναι λόγος που στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης θα παρευρίσκονται σχεδόν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών.

***

Ομιλία Μητσοτάκη και στο Αμεριμανικό Κογκρέσο

Την Πέμπτη το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση να μιλήσει στις 17 Μαΐου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Είναι ο πρώτος Έλληνας που προσκαλείται να απευθύνει ομιλία σε συνεδρίαση του Αμερικανικού Κογκρέσου κατόπιν τις προσκλήσεις που απηύθυνε η Νάνσι Πελόζι εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου.

Η πρόσκληση αυτή προς τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί μεγάλη τιμή και δείχνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο της Ελλάδος ως αξιόπιστου και σταθερού εταίρου σε μία κρίσιμη περιοχή σε μία ακόμα πιο κρίσιμη συγκυρία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια 70 φορές ξένοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε κοινή συνεδρίαση του κογκρέσου. Από αυτούς μόνο οι 33 δεν ήταν αρχηγοί κράτους. Ομιλία στο κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι οι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.α.)

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη αντίστοιχη ομιλία μετά την πανδημία (η τελευταία ήταν του ΓΓ ΝΑΓΟ το 2019)

***
Γεύμα στον Πάιατ στο Πεντάγωνο

Το αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Πάιατ, έγινε χθες από τον Νίκο Δένδια, παρουσία μιας πλειάδας πρέσβεων. Αλλά, μαθαίνω, ότι το τελευταίο
γεύμα στον απερχόμενο Αμερικανό πρεσβευτή θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την προσεχή Τετάρτη. Θα το παραθέσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***
Οι βασιλείς του Βελγίου φέρνουν μαζί τους 70 άτομα

Το Προεδρικό Μέγαρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα βασιλικό ζεύγος. Στις 2 Μαΐου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου. Αλλά όχι μόνοι τους. Οι Βέλγοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του βασιλιά στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό θα τον συνοδεύουν 70 άτομα συμπεριλαμβανομένων 5 υπουργών, 10 πρυτάνεων και 17 CEOs βελγικών επιχειρήσεων. Ευκαιρία για τους Βέλγους να προσφέρουν τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που έχει η χώρα μας για ψηφιακή αναβάθμιση και ενεργειακή μετάβαση. Οι επιχειρηματίες που θα το συνοδεύουν προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας και των τεχνολογιών. Οι περισσότερες εταιρίες τους δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα.

***
Η Ρεβυθούσα έγινε τουριστικό…αξιοθέατο

Θα υπάρξει για το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, λαμπρή υποδοχή, όπως μαθαίνω, στο Προεδρικό Μέγαρο, με επίσημο δείπνο, με ξεχωριστό σεφ, με μουσική βραδιά, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναντήσεις και με τον Πρωθυπουργό και με τον Δήμαρχο Αθηναίων καθώς και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου, του Θορικού και στο Μουσείο Ακρόπολης. Λίγο πριν αναχωρήσει από την χώρα μας (στις 4 Μαΐου) το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή και τον Πούτιν να κλείνει τις στρόφιγγες, η Ρεβυθούσα, βλέπετε, προήχθη σε τουριστικό χώρο ξενάγησης. Έγινε αξιοθέατο! Η τελευταία φορά που ήρθαν οι βασιλείς του Βελγίου στην Ελλάδα ήταν πριν από 21 χρόνια, όταν τους προσκάλεσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Τότε είχε έλθει ο Αλβέρτος Β΄και η Βασίλισσα Πάολα. Ο σημερινός βασιλιάς του Βελγίου είναι στο θρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια.

***

Το Spitfire το πιλοτάρει πλέον Έλληνας πιλότος

Οι πάντες, ελπίζω να είχατε προσέξει το μαχητικό Spitfire (το θρύλο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετά φτερό με φτερό με ένα F-16, στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Εκείνο που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι ο πιλότος του Spitfire είναι πλέον Έλληνας αξιωματικός ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε τον βρετανό που του είχε φέρει από την Βρετανία. Έτσι από τώρα και στο εξής οι πιλότοι, αλλά και οι τεχνικοί του Spitfire θα είναι Έλληνες αφού το αεροπλάνο έχει ενταχθεί πλήρως στο ιστορικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας. Τι άλλα ιστορικά αεροπλάνα περιλαμβάνει αυτό το σμήνος; Περιλαμβάνει το αεροσκάφος Douglas C-47 Skytrain, (τη θρυλική Dakota «Ποσειδώνας»), που ανασκευάζεται και ετοιμάζει τα φτερά του για να πετάξει ξανά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, πιθανόν και μέσα στο 2022. Επίσης το Ίδρυμα «Ίκαρος» φροντίζει για την ανακατασκευή του θρυλικού Harvard, το οποίο θα το δούμε και αυτό στους ελληνικούς ουρανούς περίπου σε ένα χρόνο.

***
Το Φθινόπωρο έρχονται άλλα 6 (καινούργια) Rafale

Το 2022 θα είναι η χρονιά των καινούργιων Rafale, της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα πρώτα έξι ολοκαίνουργια αναμένονται να προσγειωθούν στην Τανάγρα, το φθινόπωρο (μέσα ή προς το τέλος Σεπτεμβρίου) και θα είναι 4 μονοθέσια και δύο διθέσια. Μαζί με τα 6 μεταχειρισμένα που ήδη πετούν με τα σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, η μοίρα των Rafale ενισχύεται και αποκτά ισχυρότατη δύναμη πυρός. Ίσως την πιο ισχυρή στην περιοχή.

***
Σήμερα η συναυλία του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει μια πλούσια δράση στον τομέα του πολιτισμού. Σας θυμίζω τη συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου που διοργάνωσε τον Φλεβάρη και την οποία παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής. Σήμερα λοιπόν, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου διοργανώνει συναυλία για την Πρωτομαγιά με τη Μαρία Φαραντούρη, αλλά και τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Βασίλη Γισδάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη, ενώ η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια, πολλά απ’ τα οποία έχει πρωτοτραγουδήσει η ίδια. Το ΚΚΕ έχει επίσης ανακοινώσει για το τέλος του Μάη συναυλία αφιερωμένη στον Δημήτρη Μητροπάνο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του.

***
Ο Κουτσούμπας στην Πάτρα

Την επόμενη Κυριακή 8 Μάη ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Πάτρα και θα μιλήσει σε εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Ο Μπελογιάννης μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στην Αμαλιάδα, όμως ένα σημαντικό μέρος της ζωής του το πέρασε στην Πάτρα όπου ανέπτυξε και πλούσια δράση ως στέλεχος του ΚΚΕ. Μαθαίνω επίσης πως ο Γραμματέας του ΚΚΕ θα επισκεφτεί και το ιστορικό καταφύγιο της Πάτρας, στο οποίο φιλοξενείται έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού από την κήρυξη του πολέμου, την κατοχή της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα, την αντίσταση και την απελευθέρωση. Μαζί του θα είναι και ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης.