Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση -δίνοντας άλλη μια ηχηρή απάντηση- τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πού στοχεύει η Αγκυρα

Όπως δείχνουν οι κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί άλλωστε πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και επιχειρεί να στείλει εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή τα δικά της μηνύματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κλιμάκωση της ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής με το μορατόριουμ… ηρεμίας που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει στον κάλαθο… των αχρήστων με ευθύνη του τελευταίου.

Περισσότερα σε λίγο…