Τη Μεγάλη Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν κατηφορίσει στο ΣΕΦ για να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας που συγκέντρωσαν οι οργανώσεις του ΠαΣοΚ, κάλεσε σε σύσκεψη στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη τους επιτελείς του. Την ίδια ώρα, έναν όροφο πιο κάτω, οι στενοί του συνεργάτες Στέφανος Ξεκαλάκης και Ανδρέας Σπυρόπουλος εξέταζαν τις οργανωτικές λεπτομέρειες της πορείας προς το συνέδριο. Το παζλ της κινητικότητας συμπληρώθηκε με την κλειστή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με θέμα τον πολιτικό προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.

Πριν από την εορταστική ανάπαυλα έπρεπε να χαραχθούν γραμμές, καθώς η πολιτική πίεση από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Ανδρουλάκη σε «στυλ Πολάκη» αναμένεται ότι θα ενταθούν. Επρεπε, επίσης, να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούσαν. Ενα από αυτά, ο τρόπος διεξαγωγής της τριπλής ψηφοφορίας στις 8 Μαΐου για την εκλογή των οργανώσεων, των συνέδρων και του ονόματος του κόμματος, πυροδότησε τις πρώτες εσωκομματικές «γκρίνιες» που, σε αυτή τη φάση, εκδηλώθηκαν στο παρασκήνιο και σε προσεκτικούς τόνους.

Η πολιτική σκακιέρα

Στην πολιτική σκακιέρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέλεξε να απαντήσει στην πίεση που δέχεται στο μέτωπο των μετεκλογικών επιλογών περνώντας στην αντεπίθεση. «Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε από το βήμα του προσυνεδρίου που έγινε στην Κοζάνη, με θέμα την ενεργειακή κρίση, βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο να αναζητηθεί στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός. «Οποιος θέλει για γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ας ψηφίσει ΝΔ και όποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι στενοί του συνεργάτες. Στην επισήμανση ότι η θέση αυτή δέχεται ήδη την κριτική ότι δεν έχει «διά ταύτα», δεν απαντά στο «αν όχι ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, τότε ποιος», η επισήμανση είναι ότι «το περιθώριο των κινήσεών μας θα το καθορίσει ο ελληνικός λαός».

Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη σημειώνουν ότι οι επιθέσεις που δέχονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «γίνονται με πανομοιότυπο τρόπο και με τα ίδια επιχειρήματα», γιατί και οι δύο βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο Κ. Μητσοτάκης, εκτιμούν, έχει εισέλθει σε έναν κύκλο φθοράς και ο Αλ. Τσίπρας αδυνατεί να παρουσιαστεί ως εναλλακτική λύση, να απαλλαγεί από το βαρίδι της διακυβέρνησής του. Εκτιμούν, επίσης, ότι θα ενταθούν οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη αφού όπως δείχνουν στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο, να εμφανίσουν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ως έναν πολιτικό που δεν έχει θέσεις και δεν έχει να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα – η εικόνα της κοινής γνώμης φαίνεται να είναι διαφορετική. Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει στη «μάχη για το συγκεκριμένο».

Το εσωκομματικό μέτωπο

Στο εσωκομματικό πεδίο, ορόσημο αποτελεί η διαδικασία της 8ης Μαΐου, καθώς τότε θα εκλεγούν τα μέλη των νέων νομαρχιακών επιτροπών, οι σύνεδροι και θα γίνει και η ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος. Στο παρασκήνιο υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το εκλογικό σώμα που θα είχε το δικαίωμα να προσέλθει στις κάλπες, μπήκε η παράμετρος στο αν στην ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος. Το Καταστατικό προβλέπει ότι στις κομματικές διαδικασίες λαμβάνουν μέρος τα μέλη του κόμματος, άλλωστε οι 270.000 που προσήλθαν στις κάλπες είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέλη ή φίλοι. Επομένως το εκλογικό σώμα θα έπρεπε να είναι το μητρώο μελών του κόμματος. Προφανώς, ο στόχος της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής οδήγησε σε μια απόφαση που ναι μεν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντικαταστατική αλλά δέχθηκε ενστάσεις. Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος μόνο τα μέλη του κόμματος, αλλά μέλη του κόμματος μπορούν να γίνουν όσοι το επιθυμούν την ημέρα της ψηφοφορίας, το μητρώο θα είναι ανοιχτό.

Ανοιχτό επίσης παραμένει και το ζήτημα της ονομασίας του κόμματος. Η επιστροφή σε πρώτο πλάνο του ΠαΣοΚ και του πράσινου ήλιου θεωρείται δεδομένη. Με τι όμως θα συνοδευθεί; Το προηγούμενο διάστημα έπεσαν στο τραπέζι όχι δύο, αλλά τρεις προτάσεις. ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Παράταξη και ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Καμία από τις τρεις δεν φαίνεται να προκαλεί ενθουσιασμό στη βάση του κόμματος σύμφωνα με έρευνες που, κατά πληροφορίες, έχουν γίνει. Η πιο ασφαλής ονομασία φαίνεται να είναι το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής και στην οποία, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται να προσανατολίζεται και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, δεν φαίνεται να ακυρώνει την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2017 και την πολιτική κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά.

Σκέψεις για εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, νέος γραμματέας του κόμματος θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (φωτογραφία αριστερά). Το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη η σκέψη ο νέος γραμματέας να εκλεγεί όχι από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά από το συνέδριο. Είναι μια σκέψη που υπήρχε και κατά το παρελθόν, μετά την απόφαση ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από τη βάση της παράταξης, αλλά είχε απορριφθεί.

Στις τάξεις των επιτελών του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του γραμματέα. Η εκλογή του από το συνέδριο, όπως λέγεται, θα σημάνει και τυπικά ότι θα είναι γραμματέας του ΠαΣοΚ, όλου του κόμματος, και όχι μόνο της Κεντρικής του Επιτροπής. Υπάρχει όμως και η οπτική ότι μια τέτοια απόφαση έχει συζητήσιμα σημεία. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρξει διαφωνία προέδρου – γραμματέα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, για να αντικατασταθεί θα πρέπει να γίνει συνέδριο. Επίσης η εκλογή γραμματέα από ένα μεγάλο εκλεκτορικό σώμα όπως αυτό των 5.000 συνέδρων ενδεχομένως να ενισχύσει κινήσεις καταγραφής δύναμης και με άλλες υποψηφιότητες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει κοινωνός όλων αυτών των απόψεων, δεν έχει όμως κατασταλάξει στην τελική του απόφαση. Η εκλογή γραμματέα από το συνέδριο απαιτεί την αλλαγή του Καταστατικού. Δηλαδή το συνέδριο του Μαΐου πρώτα θα κληθεί να αλλάξει το Καταστατικό και μετά να προχωρήσει στην εκλογή του νέου γραμματέα.