H Eυρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, η προστασία και η υποστήριξη των κοινών μας αξιών, ιδίως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις αυξάνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, επισημαίνει ότι η ετυμηγορία «έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας, επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κράτηση του κ. Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων ότι είχε διαπράξει αδίκημα. Διαπίστωσε ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν απώτερο σκοπό, δηλαδή να τον φιμώσουν και να αποτρέψουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άσκηση νόμιμων δραστηριοτήτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ