Από το μηδέν ξεκινά η έρευνα για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για νέα ιατροδικαστικά πορίσματα, ενώ ανοίγει κύκλος καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων, με στόχο να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου των κοριτσιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του dikastiko.gr , οι ιατροδικαστές ξεκινούν από την αρχής την ιατροδικαστική εξέταση, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο τα όποια ευρήματα καταγράφηκαν από τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις που υπέγραψαν για την 3,5 ετών Μαλένα η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα (Ιούλιος 2019) και την 7 μηνών Ίριδα η ιατροδικαστής Τσόλια (Μάρτιος 2020) και τίθενται υπό άλλη οπτική και άλλη ανάλυση τα ευρήματα.

Δηλαδή:

-ξεκινά από την αρχή όλος ο εργαστηριακός έλεγχος.

-Έλεγχος τοξικολογικός και ιστολογικός με βάση τα ευρήματα που υπάρχουν

-Πλήρης νεκρτοτομική και εργαστηριακή μελέτη

«Την νέα έρευνα δεν την αφορούν καθόλου οι προηγούμενες εκθέσεις», αναφέρει στο dikastiko.gr αρμόδια πηγή επισημαίνοντας πως “«χρειάζεται να δοθεί χρόνος στους ιατροδικαστές να εκτιμήσουν τα γεγονότα και να θέσουν την υπόθεση σε ασφαλή οδό συμπερασμάτων». Μάλιστα η ίδια πηγή ουσιαστικά «ξέκοψε» τα περί εκταφών που διαρρέονται, αναφέροντας πως «η εκταφή είναι το έσχατο μέσο. Δεν μπορεί να γίνεται για ψύλλου πήδημα. Μόνο εφόσον δεν υπάρχουν τα άλλα εργαστηριακά ευρήματα που να οδηγούν σε συμπέρασμα και μόνο τότε». Εν προκειμένω- η πρώτη εκτίμηση είναι πως αυτά υπάρχουν.

Για ενδεχόμενες νέες συλλήψεις

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, τα περί ενταλμάτων συλλήψεως και άμεσων εξελίξεων, δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το σημείο που βρίσκονται οι έρευνες, δεδομένου ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα δεν θα συνταχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Έτσι εφόσον δεν προκύψουν άλλα – εκτός εργαστηριακών- συγκλονιστικά στοιχεία, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.

Επανεκκίνηση

Η ουσιαστική επανεκκίνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την εισαγγελική παραγγελία των Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου, για την σύνταξη εκ νέου ιατροδικαστικών εκθέσεων που να ερμηνεύουν τα ευρήματα και να αποφαίνονται για τις αιτίες που απεβίωσε η 3,5 ετών Μαλένα τον Ιούλιο του 2019 και η 6 μηνών Ίριδα τον Μάρτιο του 2020.

Πλην της παραγγελίας για την σύνταξη νέων εκθέσεων από τους ιατροδικαστές, οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν να τους διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι των δύο παιδιών, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η Μαλένα. Να σημειωθεί ότι ο θάνατος της Μαλένας, πρώτη απώλεια για την οικογένεια του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Αντίστοιχα, οι εισαγγελείς, αναζητώντας όσα αφορούν τον θάνατο της λίγων μηνών Ίριδας που πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, ζητούν να τους διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία, όπως οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε, που υπάρχουν για την δεύτερη απώλεια της οικογένειας.

Ο εσωτερικός έλεγχος

Η έρευνα αυτή, που έχει ποινικό αντικείμενο, είναι ανεξάρτητη από αυτή που ξεκίνησε από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νικ. Καρακούκη και επισφραγίστηκε με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και αφορά εσωτερικό έλεγχο για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά το θάνατο των 2 μικρών κοριτσιών. Βέβαια αν προκύψει αναντιστοιχία του πορίσματος που θα καταλήξει η επιτροπή Καρακούκη και των δυο πρώτων ιατροδικαστικών, ο εσωτερικός έλεγχος εκ των πραγμάτων θα αναχθεί και σε πειθαρχικό.