Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκίνησε την ενημέρωση την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αναφορά στη νίκη Μακρόν στις εκλογές στη Γαλλία χαρακτηρίζοντάς την ως νίκη του κέντρου απέναντι στα άκρα και νίκη της δημοκρατίας και του διαφωτισμού για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

«Προσδοκούμε την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας με τη Γαλλία», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Καρόλου και η ανάπλαση του Τατοΐου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκωτία μετά από πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο o πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.

Κατά τη συνάντηση τους θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 25 Μαρτίου 2021.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σχέδιο και τις ενέργειες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος Τατοϊου.

Όπως είπε τα έργα που θα υλοποιηθούν είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

«Η αύξηση του βασικού μισθού από την 1η Μαΐου αγγίζει τα απώτατα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και αφορά τους πιο αδύναμους εργαζόμενους», σημείωσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι η ώρα των εργαζομένων. Πρόκειται για μια οφειλόμενη απόφαση», είπε και ανέφερε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις για να μην επιστρέψουμε στη δεκαετία της κρίσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη S&P που «επιβεβαιώνει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και του αναπτυξιακού σχεδίου που κατέθεσε η χώρα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι στην ατζέντα της συζήτησης δεν περιλαμβάνεται η περαιτέρω συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά η διμερείς σχέσεις και η πορεία της συνεργασίας της Αθήνας με τη Ουάσιγκτον.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε το Πάσχα, ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι εκπέμπεται ένα  μήνυμα αισιοδοξίας, ενώ όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι υπάρχει έλεγχος και εκτίμηση της κατάστασης.