Νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης αρχίζουν από κοινού ΟΗΕ και Τουρκία με σκοπό την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως συμφώνησαν στην Άγκυρα ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι αρχίζει την Τρίτη επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Την Τρίτη θα έχω τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν για να επιτύχω πρώτα μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και μετά την ειρήνη», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα ύστερα από συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην τουρκική πρωτεύουσα, δηλώνοντας ότι πρέπει να αρχίσει ξανά η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, εννοώντας την τουρκική διαμεσολάβηση που δεν κατέληξε πουθενά τον Μάρτιο.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι θα βρεθεί μια λογική διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα ο Γκουτέρες

Την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα και ο Αντ. Γκουτέρες, πριν ταξιδέψει στο Κίεβο την Πέμπτη. Το γραφείο του Γεν. Γραμματέα ανέφερε ότι έχει ως στόχους των επισκέψεών του σε Μόσχα και Κίεβο την κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινώσει την επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Γκουτέρες στη Μόσχα.