Τα 96α γενέθλιά της γιόρτασε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στο Σάντριγχαμ, την κατοικία της στο Νόρφολκ. Η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας, η οποία ταξίδεψε μέχρι εκεί με ελικόπτερο, επρόκειτο να συναντηθεί με μέλη της οικογένειας και φίλους της για να γιορτάσουν μαζί την επέτειο.

Για τη διαμονή της επέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μικρή βίλα του βασιλικού κτήματος που αγαπούσε ο σύζυγός της, πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος.

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δημοσιοποίησαν, όπως κάθε χρόνο, μία φωτογραφία της βασίλισσας που την απαθανατίζει με δύο άλογα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον της για τα όμορφα αυτά ζώα. Οι δύο ολόλευκοι ίπποι που φωτογραφήθηκαν μαζί της θα συμμετάσχουν στη βασιλική ιππική επίδειξη του Ουίνδσορ, όπου άλλωστε διαμένει τώρα τον περισσότερο χρόνο η ηλικιωμένη μονάρχης.

Ευχές

Στη βασίλισσα ευχήθηκαν, μέσω Τwitter, μέλη της βασιλικής οικογενείας, όπως ο εγγονός της πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κάθριν, τονίζοντας ότι η Ελισάβετ Β΄ «υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς τόσο στη Βρετανία όσο και την Κοινοπολιτεία» και δημοσίευσαν μια φωτογραφία της όπου απεικονίζεται με τον πρίγκιπα Φίλιππο και τα επτά από τα δισέγγονά τους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρίγκιπας Χάρι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελισάβετ ίσως θα ήθελε να υποβαθμίσει τη χθεσινή επέτειο, λέγοντας ότι «έπειτα από κάποια ηλικία, βαριέσαι τα γενέθλια», κάτι που διαψεύδεται από το στενό της περιβάλλον.

Ευχές τής απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ.

Εκδηλώσεις

Η ορχήστρα της βασιλικής φρουράς έπαιξε το τραγούδι των γενεθλίων κατά την αλλαγή της φρουράς στα ανάκτορα του Μπάκιγκχαμ, ενώ νωρίτερα στο Λονδίνο ήχησαν και τα κανόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε σαν χθες πριν από 96 χρόνια, ο Βρετανός μονάρχης γιορτάζει τα επίσημα γενέθλιά του το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου, παράδοση που εισήγαγε ο προ-προπάππος της, βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄, επειδή τα γενέθλιά του ήταν Νοέμβριο και οι καιρικές συνθήκες απέτρεπαν τις στρατιωτικές παρελάσεις και τις λαμπρές εκδηλώσεις. Φέτος, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της ημέρας θα συμπέσει και με το πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ, τα 70 χρόνια παραμονής της στον θρόνο.

Πτυχές της ηγεμονίας της

• Αρχηγός κράτους της Βρετανίας και των 14 χωρών της Κοινοπολιτείας.
• Αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος, των δημοσίων υπηρεσιών και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
• Πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις σε 117 κράτη.
• Καθ’ όλη τη βασιλεία της έχει υπό την αιγίδα της περισσότερες από 600 οργανώσεις.
• Εχει συναντηθεί με 12 εκ των 13 Αμερικανών προέδρων μετά τη στέψη της.
• Εχει πραγματοποιήσει εβδομαδιαίες ακροάσεις με 14 Βρετανούς πρωθυπουργούς, από τον Τσώρτσιλ έως τον Τζόνσον.