Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές των προς πώληση και ενοικίαση κατοικιών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του έτους – σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021 – σημειώθηκαν στους νομούς Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%) και στα νότια προάστια της Αθήνας (7%).

Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα βόρεια (11,1%) και τα ανατολικά προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, στην Αττική οι περιοχές του Λεκανοπεδίου στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών πώλησης κατά το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση πέρυσι είναι το Νέο Φάληρο (27,6%), η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (18,2), τα Ιλίσια (16,9%) και οι περιοχές Βριλήσσια (16,6%) και Σεπόλια – Λόφος Σκουζέ (16%).

Περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται για μια ακόμη φοράεκτός αστικών κέντρων, αποτυπώνοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%). Αντίστοιχα, οι μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά όπως το Πέραμα (-8,5%) αλλά και της Ανατολικής Αττικής όπως η Παιανία (-3,6%).

Ενοίκια

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα κατά το α’ τρίμηνο του 2022 εντοπίζονται κυρίως στα νότια προάστια και σε σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη και η Βούλα, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό, ο Αλιμος και το Ελληνικό.

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, το ιστορικό κέντρο, η Βουλιαγμένη, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, το Παλαιό Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό και η Φιλοθέη είναι μεταξύ των ακριβότερων περιοχών της Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα.

Στην ενοικίαση κατοικίας, οι ακριβότερες περιοχές ήταν, πέραν του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Ανω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι.