«Σήμερα, 107 χρόνια μετά ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία», σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έγινε πέρσι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Όπως σημειώνει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων – μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών. Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του. Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή), ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επούλωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου το κακό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν χαρακτηρίζει τη καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συμβολή της αρμενικής ομογένειας στην αμερικανική κοινωνία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αυτή είναι επίσης μια στιγμή για να αναλογιστούμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού. Μετά από μια γενοκτονία, ο αρμενικός λαός ήταν αποφασισμένος να ξαναχτίσει την κοινότητά του και τον πολιτισμό του, συχνά σε νέα σπίτια και νέα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αρμενικής καταγωγής Αμερικανοί αποτελούν ζωτικό μέρος του ιστού των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνουν το έθνος μας πιο δυνατό και πιο δυναμικό, παρόλο που συνεχίζουν να κουβαλούν μαζί τους την τραγική γνώση του τι υπέμειναν οι πρόγονοί τους. Αναγνωρίζουμε τον πόνο τους και τιμούμε την ιστορία τους. Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία».

Τα συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν τη διετία 1915-1916 έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 31 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία. Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πρόεδρος που χρησιμοποίησε την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα όμως αυτά, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που το 2021 αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ