Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι από την ημέρα της εισβολής τους, μέχρι και τώρα έχουν χάσει: 22 χιλιάδες στρατιώτες, 873 τάνκς και 179 πολεμικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα.

Οι Ρώσοι δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα νούμερα αλλά ούτε και η Δύση. Το μόνο σίγουρο πάντως λένε όλοι είναι πως οι Ρώσοι έχασαν την ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας το πυραυλικό καταδρομικό Moskva.

Χαμηλό ηθικό

Σίγουρο είναι επίσης σύμφωνα με τη Δύση, ότι το ηθικό στα στρατεύματα του Πούτιν είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς δεν περίμεναν τόσο σκληρή αντίσταση σε κάθε σημείο από τους Ουκρανούς.

Δυτικοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι η επόμενη μεγάλη μάχη, μετά την ισοπέδωση και κατάληψη της Μαριούπολης – μένει μόνο ο θύλακας του Azovstal που αντιστέκεται – θα δωθεί στο Ντονμπάς και όπως λένε είναι ζήτημα ωρών, οι Ρώσοι να εξαπολύσουν την επίθεση.

Την ίδια στιγμή πάντως όσοι πίστευαν ότι οι Ρώσοι δεν θα άντεχαν ένα πόλεμο που θα τραβήξει σε βάθος, φαίνεται ότι δεν έπεσαν μέσα καθώς σύμφωνα με ειδικούς εμπειρογνώμονες που επικαλείται η Daily Mail, οι Ρώσοι μπορούν να τραβήξουν τον πόλεμο για μήνες ή ακόμη και για χρόνια.

Οι ειδικοί

Όταν άρχισε ο πόλεμος οι Ουκρανοί παρέταξαν απέναντι στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με τους σχεδόν 300 χιλιάδες στρατιώτες, 125.000 στρατιώτες. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι θα ήταν αν όχι ένας περίπατος των Ρώσων, θα ήταν μια εύκολη νίκη.

Διαψεύστηκαν όλοι αφού οι Ουκρανοί πολεμούν και αντιστέκονται σκληρά και κάθε μέτρο που κερδίζουν οι Ρώσοι στο Ουκρανικό έδαφος το πληρώνουν με βαρύ φόρο αίματος. Και φανταστείτε ότι σήμερα μπήκαμε στον τρίτο μήνα της εισβολής.

Ο Μαικλ Κλερκ καθηγητής στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, είπε πως για να καταληφθεί η Ουκρανία από τους ρώσους θα έπρεπε να «ρίξουν» ένα εκατομμύριο στρατιώτες στον πόλεμο.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών FMES Πασκάλ Οσζέρ είπε ότι ο ρωσικός στρατός, έχοντας αποτύχει στην αρχική του επίθεση με σοκ και δέος στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, μπορεί κάλλιστα να ελπίζει να δημιουργήσει έναν άξονα από τη Χερσώνα στο νότο προς το Izyum, αποκόπτοντας τεράστιες εκτάσεις εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια αρκετών εξαντλητικών εβδομάδων ή μηνών.

Οι απώλειες σε αριθμούς

Οι Ουκρανοί πάντως ισχυρίζονται για τις απώλειες των Ρώσων τα εξής: Έχουν χάσει 21.800 στρατιώτες. Έχουν χάσει 873 τανκς. Έχουν καταρριφθεί 179 αεροπλάνα και 154 ελικόπτερα. Έχουν καταστραφεί 408 αυτοκινούμενα οχήματα πυροβολικού, έχουν καταστραφεί 64 αντιαεροπορικά συστήματα και 174 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών. Έχουν διαλυθεί 1557 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και έχουν καταρριφθεί 191 ρωσικά drones. Τέλος οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν βυθίσει 8 πλοία – συμπεριλαμβανομένου και του Moskva-.

Μαχητική ικανότητα

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τεράστιο ρόλο στην μαχητική ικανότητα των Ουκρανών που αιφνιδίασε όχι μόνο τους Ρώσους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο έχει διαδραματίσει ο μεγάλος αριθμός των εφέδρων Ουκρανών που εγγράφονται συνεχώς στον Ουκρανικό στρατό.

Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο λένε οι αναλυτές, είναι η μεγάλη εισροή ξένων μαχητών που έχουν πάει εθελοντικά στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς και μάλιστα σε πολλές μάχες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.