Αντρέι Κούρκοφ: «Δεν μπορώ να πυροβολήσω. Μπορώ όμως να γράψω»

Ο διάσημος ουκρανός συγγραφέας μιλάει στο ΒΗMΑgazino για τα τεκταινόμενα στη χώρα του, για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για το επίκαιρο μυθιστόρημά του, «Γκρίζες μέλισσες», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά.

Προτού δει το πρώτο του βιβλίο να τυπώνεται, είχε λάβει 600 αρνητικές απαντήσεις. Αναγκάστηκε να εκδώσει τα δύο πρώτα βιβλία του με δικά του έξοδα, πουλώντας τα σε έναν πάγκο στον δρόμο. Αλλωστε, πριν αφοσιωθεί πλήρως στη λογοτεχνία εργάστηκε ως δημοσιογράφος, δεσμοφύλακας, κάμεραμαν και σεναριογράφος.

Κι όμως, ο 60χρονος σήμερα πολυγλωσσότατος Αντρέι Κούρκοφ – μιλάει συνολικά 11 γλώσσες – αποτελεί τον πιο διάσημο και πολυμεταφρασμένο συγγραφέα της Ουκρανίας, με την εφημερίδα «The Daily Telegraph» να τον αποκαλεί χαρακτηριστικά «έναν Κάφκα της μετασοβιετικής εποχής» και τον «Guardian» να τον παρουσιάζει ως «Ουκρανό Μουρακάμι». Τα έργα του, στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ ρεαλισμού και σουρεαλισμού, καταγράφουν γλυκόπικρα την αντιφατική πραγματικότητα της μετασοβιετικής περιόδου (αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το μυθιστόρημά του «Γκρίζες μέλισσες»).

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί του για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, για τα σχέδια του Πούτιν και για τον ρόλο των λογοτεχνών σε καιρούς πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk