Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αντιδρώντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που συνδέονται με την Ουκρανία.

Επιπλέον, 61 Καναδοί, οι περισσότεροι κυβερνητικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στοχοθετούνται από αυτό το μέτρο.

Σε αυτούς τους Αμερικανούς και Καναδούς πολίτες «απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία επ’ αόριστον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο δελτία τύπου, που περιλαμβάνουν τους καταλόγους με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται.

Από την αμερικανική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC «Good Morning America» και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.