Η Λισαβόνα θα προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους, σε μια κίνηση που ο δήμαρχος Κάρλος Μοέντας λέει πως είναι κρίσιμη στο πλαίσιο της μάχης που δίνει η πορτογαλική πρωτεύουσα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μοέντας είπε πως η Λισαβόνα ακολουθεί τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν και η πόλη του Λουξεμβούργου προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλους τους κατοίκους, ενώ άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, παρέχουν δωρεάν μετακινήσεις σε ορισμένες ομάδες παιδιών και ηλικιωμένων.

Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας συμφώνησε ομόφωνα στο σχέδιο, βάσει του οποίου όλοι οι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι φοιτητές έως την ηλικία των 23 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα έχουν το δικαίωμα δωρεάν μετακινήσεων στο μετρό, στα δημόσια λεωφορεία, στα περισσότερα δρομολόγια των τρένων και στα τραμ που διασχίζουν την πόλη.

Το μέτρο θα κοστίσει στη Λισαβόνα, με έναν πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και θα τεθεί σε ισχύ έως το καλοκαίρι.

Ο Μοέντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή της Λισαβόνας θα ωθήσει την υπόλοιπη χώρα να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Το να αποκτήσει θέση η Λισαβόνα σε αυτό το Τσάμπιονς Λινγκ πόλεων κατά της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο», σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως δεν είναι οικονομικά ακόμη δυνατό να προσφερθούν δωρεάν μετακινήσεις σε όλους τους πολίτες.

Τόνισε, επίσης, ότι το μέτρο θα βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες έναντι των αυξανόμενων τιμών των καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ