Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με απόφαση του Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η απόφαση έχει δίμηνη διάρκεια και ισχύει έως 20 Ιουνίου 2022, ενώ, όπως επισημαίνεται, ελήφθη διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι αλλεπάλληλες καταστροφές του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες μεταφοράς κι εναπόθεσης απορριμμάτων. Ο μόνος ΧΥΤΑ ο οποίος μέχρι τώρα δεχόταν την εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων είναι ο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης ΓΕΝ Αιτωλ/νιας στην Πάλαιρο, σε απόσταση 110 χλμ. από το Μεσολόγγι.

Η καθημερινή όμως κίνηση των οχημάτων του δήμου στον εν λόγω ΧΥΤΑ έχει εκτινάξει το κόστος των καυσίμων, ειδικά μετά και τις τελευταίες αυξήσεις, καθώς και το κόστος των επισκευών.

Τα οχήματα του δήμου λόγω της καθημερινής συλλογής και στη συνέχεια πορείας προς την Πάλαιρο, παρουσιάζουν βλάβες με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται προς επιδιόρθωση συχνά, για χρονικά διαστήματα άνω της μίας εβδομάδας.

Ως αποτέλεσμα τα δρομολόγια μειώνονται και πολλοί κάδοι σε διάφορους οικισμούς δε συλλέγονται. Η καθυστερημένη συλλογή δημιουργεί υπερχείλιση των απορριμμάτων και σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που ανεβαίνουν αποτελούν πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να λύσουμε το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα μείζον πρόβλημα που κληρονόμησε η δημοτική αρχή και που δυστυχώς για πολλά χρόνια άφηναν το πρόβλημα να διογκώνεται, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, τους πολίτες και για το περιβάλλον που επλήγη ανεπανόρθωτα.

Εμείς από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων μας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ κόπο το θέμα του ΧΥΤΑ, όμως τα νέα προβλήματα μας γύρισαν πίσω. Και πάλι θα το αντιμετωπίσουμε. Με σοβαρότητα και με αλλεπάλληλες και επίμονες ενέργειες.

Η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψω να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Κινδυνεύει το περιβάλλον και η υγεία όλων μας.

Ο Δήμος μας θα συνεχίσει με τα μικρά μέσα που διαθέτει να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό πλέον δεν επαρκεί.

Διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο κεντρική. Ήδη αιτήθηκα νέα χρηματοδότηση. Ο δρόμος ήταν και είναι μακρύς αλλά τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν τους κόπους μας και η ζωή των δημοτών μας θα γίνει καλύτερη και χωρίς σκουπίδια».