Μέχρι τα τέλη Απριλίου η Moderna θα έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για κατεπείγουσα έγκριση του παιδιατρικού εμβολίου της κατά της Covid-19 για παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 38% στην πρόληψη της λοίμωξης από Όμικρον σε παιδιά 2-5 ετών και 44% σε παιδιά 6 μηνών έως 2 ετών.

Μέχρι σήμερα το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 6 ετών και άνω.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα αφότου η αμερικανική εταιρεία γνωστοποίησε ότι μια νέα βερσιόν του εμβολίου της για ενήλικες προσφέρει καλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα τρία που δοκιμάζει η Moderna για το φθινόπωρο, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίσουν πιθανότατα να αυξάνονται.

Η εταιρεία διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα ζητήσει άμεσα την έγκριση του νέου εμβολίου, καθώς περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών σε άλλες βερσιόν της ενισχυτικής δόσης.

Παρόλο που δεν έχει λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η Modena έχει ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου διδύναμου εμβολίου «προκειμένου να είναι έτοιμη για την άνοιξη» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα έγκρισης για τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών, επικαλούμενη αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δείχνουν αύξηση των επιπέδων προστασίας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος νοσηλείας για τα ανεμβολίαστα παιδιά

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρουσίασαν την Τετάρτη μελέτη που δείχνει ότι τα παιδιά 5-11 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε περίπτωση που προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον.

Για κάθε 100.000 ανεμβολίαστα παιδιά, τα 19,1 χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω κοροναϊού το διάστημα. Μεταξύ των εμβολιασμένων, μόνο 9,2 νοσηλεύτηκαν με Covid-19, αναφέρουν οι ερευνητές των CDC.

Από τα 397 παιδιά της μελέτης, τα οποία νοσηλεύτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, το 87% ήταν ανεμβολίαστο, ένα στα τρία δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και τα τρία τέταρτα νοσηλεύτηκαν κυρίως λόγω κοροναϊού αντί για άλλους λόγους. Το 19% χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική.

Τα CDC επισήμαναν ότι η Όμικρον δείχνε να προκαλεί πιο ήπια νόσο στα παιδιά σε σχέση με τη Δέλτα, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, ωστόσο η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σημαίνει αυξημένες νοσηλείες.

Μέχρι σήμερα, το 28% των παιδιών 5-11 ετών, περίπου 8 εκατομμύρια, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.