Στην απενεργοποίηση των λογαριασμών των μεγάλων πελατών της στη Ρωσία ανακοίνωσε πως προχωρά η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων διεθνώς, προκειμένου να συμμορφωθεί με το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.

Το ζήτημα της αυξημένης χρήσης crypto από τους Ρώσους τις προηγούμενες εβδομάδες για την παράκαμψη των κυρώσεων και τη διακίνηση κονδυλίων στο εξωτερικό είχε απασχολήσει έντονα τις δυτικές αρχές και η Ε.Ε. προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα από το πέμπτο πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσε προ ημερών. Στο νέο πακέτο στοχοποιούνται και τα digital πορτοφόλια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την διενέργεια συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα από τους Ρώσους.

Τα κορυφαία ανταλλακτήρια crypto είχαν αντισταθεί μέχρι τώρα στις πιέσεις να προχωρήσουν σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών των Ρώσων χρηστών, δεδομένου πως οι τζίροι και τα κέρδη τους ήταν κολοσσιαία.

Θα διατηρηθούν οι μικροί λογαριασμοί 

Μετά τις νέες κυρώσεις, η Binance ενημέρωσε τους χρήστες της που είναι ρωσικής εθνικότητας και ζουν στη Ρωσία, όπως και τους εταιρικούς πελάτες της, που διατηρούν λογαριασμούς άνω των 10.000 ευρώ (10.900 δολαρίων) πως δεν θα μπορούν στο εξής να διεξάγουν συναλλαγές ή να προχωρούν σε καταθέσεις. Θα μπορούν όμως να αποσύρουν τα κεφάλαια τους.

Οι λογαριασμοί που θα ελεγχθούν μετά από επιβεβαίωση πως συνδέονται με Ρώσους χρήστες και διατηρούν λιγότερο από 10.000 ευρώ, θα μείνουν ενεργοί.

Με τον τρόπο αυτό το ανταλλακτήριο υποστηρίζει πως θα συμμορφωθεί μεν με τις κυρώσεις και την πρόθεση να παταχθεί η διακίνηση του μαύρου χρήματος των ολιγαρχών, αλλά δεν πρόκειται να «παγώσουν συνολικά οι λογαριασμοί εκατομμύρια απλών χρηστών».

Εξάλλου, ήδη από τον περασμένο μήνα η εταιρεία έχει «κόψει» την χρήση στους κατόχους πιστωτικών καρτών των ρωσικών τραπεζών που βρίσκονται στη λίστα των διεθνών κυρώσεων.

Πηγή: OT.gr