Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει. Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν έχουν αρκετά «σοβαρά και βαριά» όπλα για να νικήσουν τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη.

Περιέγραψε δύο πιθανούς τρόπους για να τερματιστεί η σύγκρουση στη μαρτυρική πόλη:

«Πρώτον, περιλαμβάνει σοβαρά και βαριά όπλα […] αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά από αυτά τα όπλα για να ελευθερώσουμε τη Μαριούπολη. Ο δεύτερος δρόμος είναι διπλωματικός. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό» σημείωσε, μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι «λίγες χιλιάδες» Ουκρανοί πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης μέσω διαδρόμων εκκένωσης προς τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη αλλά δεν είναι προς το παρόν γνωστό τι τους έχει συμβεί. «Χιλιάδες άμαχοι έφυγαν επιτυχώς από τη Μαριούπολη μέσω διαδρόμων που συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία, αλλά «δυστυχώς μερικές χιλιάδες άμαχοι πήγαν στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και δεν γνωρίζουμε τη μοίρα αυτών των χιλιάδων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή ανταλλαγής του λαού μας με τους Ρώσους στρατιώτες που άφησαν πίσω τους, τα πτώματα και τους τραυματίες που εγκατέλειψαν εδώ», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.