Στην τουρκική Βουλή φέρνει το θέμα των καταστροφών στην «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφιάς, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα με ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Αν δεν είναι αυτό ιστορική προδοσία τότε τι είναι;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας διερωτάται «εάν δεν είναι αυτό ιστορική προδοσία τότε τι είναι;».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αντιπρόεδρος του κόμματος Γκαμζέ Ακκούς Ιλγκεζντί, αρμόδια για θέματα πολιτισμού και τέχνης, έφερε το θέμα καταστροφής της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου.

Η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν έχουν εντοπιστεί οι υπαίτιοι της καταστροφής και εάν έχει κινηθεί νομική ή δικαστική διαδικασία εναντίον τους.

Η βουλευτής κάνει λόγο για σκόπιμη ζημιά στην Αγία Σοφία -ιστορικό κτίριο πρώτου βαθμού- υπόθεση που πρέπει να παραπεμφθεί στην Εισαγγελία και δηλώνει ότι «το άρθρο 65 του νόμου 2683 που αφορά στην προστασία πολιτιστικών και φυσικών αγαθών είναι ξεκάθαρο. Αυτοί που σκοπίμως, παρά το σχετικό νόμο, επιφέρουν καταστροφή, επιδείνωση ή εξαφάνιση των καταγεγραμμένων προστατευόμενων τοποθεσιών, ακίνητων πολιτιστικών και φυσικών αγαθών, θα τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών και με επιβολή προστίμου».

Η καταγγέλλουσα βουλευτής επισημαίνει «πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να εντοπιστούν αυτοί που επιτίθενται σε ιστορικούς χώρους, όπου απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών πόσο μάλλον το να γίνονται στόχος επίθεσης ή καταστροφής».

Υπογραμμίζει πως είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παραμένει σιωπηλό και σημειώνει ότι «η θύρα αυτή δεν είναι πόρτα στάβλου, είναι μια ιστορική πύλη 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους. Πρέπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας να δοθεί και να εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν το επαίσχυντο αυτό περιστατικό και οι υπαίτιοι να διωχθούν σύμφωνα με το άρθρο 65.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα Υπουργείο που δεν προστατεύει τις πολιτιστικές μας αξίες» αναφέρει η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην ερώτηση της.

Σύμφωνα με την ερώτηση που απηύθυνε στον Mehmet Nuri Ersoy η βουλευτής του CHP Gamze Akkuş İlgezdi «δεν υπήρξε ούτε μια ανακοίνωση από το Υπουργείο μέχρι τώρα. Εάν αυτό δεν είναι ιστορική προδοσία τότε τι είναι; Έδειξα τις φωτογραφίες όπου ιστορικά μνημεία καταστράφηκαν εξαιτίας του “δρόμου που χτίστηκε” στο Παλάτι Topkapi. Τώρα λαμβάνει χώρα το περιστατικό αυτό στην Αγία Σοφία. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα Υπουργείο που δεν προστατεύει τις πολιτιστικές μας αξίες.

Επιπλέον αναφέρει “Όταν το Υπουργείο δεν κουνά ούτε το δάχτυλο του, ο Σύνδεσμος Ιστορίας και Τέχνης προσπαθεί να λάβει ενημέρωση για το θέμα, αλλά τους αναφέρεται πως δεν υπάρχει καν καταγεγραμμένο υλικό από τις κάμερες. Και ερωτώ: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα λογοδοτήσει για την επίθεση; Τι δράση έχει αναληφθεί για την Αγία Σοφία; Εάν δεν έχουν υπάρξει ενέργειες τι περιμένετε; Να καταστραφεί;».

«Ξεκίνησε το Υπουργείο έρευνα για το ζήτημα;»

Ειδικότερα ερωτήματα που θέτει η βουλευτής CHP:

-Η ζημιά της Αυτοκρατορικής Πύλης καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας; Εάν όχι γιατί;

-Εάν το περιστατικό καταγράφηκε στις κάμερες, ξεκίνησαν οι νομικές, δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες και οι απαιτούμενες έρευνες για τους υπαίτιους; Εάν όχι ποιος είναι ο λόγος;

-Γιατί δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από το Υπουργείο;

-Ξεκίνησε έρευνα για το θέμα από το Υπουργείο;

-Θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης -που αποκάλυψε το περιστατικό- για εντοπισμό του υπαίτιου από τις κάμερες; Αληθεύει πως ο υπεύθυνος ασφαλείας που είχε βάρδια στην Αγία Σοφία δήλωσε “άγνοια” για το περιστατικό; Εάν αυτό είναι αλήθεια, το Υπουργείο θα παρέμβει για την αδυναμία στο ζήτημα ασφάλειας;

-Το Υπουργείο θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των υπευθύνων ώστε να τους ασκηθεί δίωξη σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου;

-Ποιανού καταθέσεις ελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας που λέγεται πως άνοιξε η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων;

Για το ίδιο ζήτημα επίσης από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο:

-Ε/φ Sözcü «Κίνηση Αγίας Σοφίας από το CHP: δεν είναι πόρτα στάβλου, είναι μια 1400 ετών πύλη»

-Ε/φ Karar «Αντίδραση “Αγίας Σοφίας” από την Gamze Akkuş İlgezdi του CHP: εάν δεν είναι αυτό ιστορική προδοσία, τότε τι είναι;»