Στην αφαίρεση του τίτλου του του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μετά από ομόφωνη απόφαση όπως αναφέρει το kalamatatimes.

«Σωστή και επιβεβλημένη απόφαση»

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά από πρωτοβουλία του πρώην πρύτανη και υπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου έλαβε αυτή την απόφαση, παίρνοντας έτσι πίσω την απομονή του σχετικού τίτλου που είχε αποδοθεί στον Ρώσο πρόεδρο το 2018, από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαθεοδώρου, συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση στη συλλογή υπογραφών, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι 500 υπογραφές συλλέχθηκαν στον ιστότοπο secure.avaaz.org.

Σε χθεσινή ανάρτησή του, ο Θ. Παπαθεοδώρου αναφέρει:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποφάσισε την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, που είχε απονείμει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, το 2018, στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Σωστή και επιβεβλημένη απόφαση, παρά την όποια καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες. Πεντακόσιοι πολίτες, υπογράφοντες και υπογράφουσες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν στηρίξει από τις 6 Μαρτίου 2022 το αίτημα της ανάκλησης του τίτλου. Δυναμική κοινωνία των πολιτών και πανεπιστημιακή κοινότητα τελικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας….».

Διαβάστε επίσης Πούτιν: Μπορεί να βγει νικητής από τον πόλεμο στην Ουκρανία; – Τα 3+1 στοιχεία της ρωσικής στρατηγικής

«Για το έργο και την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγορεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία», όπως έλεγε το ίδρυμα. Η εκδήλωση στην Καλαμάτα (όπου η έδρα του τμήματος), η πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας, παρουσία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όσον αφορά στο ΕΚΠΑ, που το 2001 επί πρυτανείας Γ. Μπαμπινιώτη είχε απονείμει στον Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ως σήμερα απόφαση για αφαίρεση του τίτλου από τον Ρώσο πρόεδρο.