Τα παιδιά 5-11 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τα εμβολιασμένα σε περίπτωση που προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον, δείχνει έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο ρυθμός νοσηλείας παιδιών ήταν μεγαλύτερος στο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, συγκριτικά με το κύμα της Δέλτα.

Η ερευνητική ομάδα ασίστηκε σε δεδομένα για περίπου 400 νοσηλείες σε νοσοκομεία 14 πολιτειών που εξυπηρετούν συνολικά το ένα δέκατο του αμερικανικού πληθυσμού.

H ανακοίνωση των CDC περιλαμβάνει γράφημα που συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών

Για κάθε 100.000 ανεμβολίαστα παιδιά, τα 19,1 χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω κοροναϊού το διάστημα. Μεταξύ των εμβολιασμένων, μόνο 9,2 νοσηλεύτηκαν με Covid-19, αναφέρουν οι ερευνητές των CDC.

Από τα 397 παιδιά της μελέτης, τα οποία νοσηλεύτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, το 87% ήταν ανεμβολίαστο, ένα στα τρία δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και τα τρία τέταρτα νοσηλεύτηκαν κυρίως λόγω κοροναϊού αντί για άλλους λόγους. Το 19% χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική.

Τα CDC επισήμαναν ότι η Όμικρον δείχνε να προκαλεί πιο ήπια νόσο στα παιδιά σε σχέση με τη Δέλτα, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, ωστόσο η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σημαίνει αυξημένες νοσηλείες.

Μέχρι σήμερα, το 28% των παιδιών 5-11 ετών, περίπου 8 εκατομμύρια, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Εμβόλια έχουν εγκριθεί για τις ηλικίες 5 ετών και άνω.