Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τόσο για την Αγία Σοφία όσο όμως και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τη κατακραυγή για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μόνο η αρχή υπογραμμίζοντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία δε φοβάται τη Δύση.

«Επειδή είπαν δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας. Ξέρετε τι κάναμε όταν ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι ανήκει στην Τουρκία.

«Ας ασχοληθούν οι ΗΠΑ μαζί μας, όπως και η Ευρώπη. Κάναμε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να φοβηθούμε κανέναν στον κόσμο που δείξαμε την ισχύ μας και είπαμε αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είμαστε οι ιδιοκτήτες του», τόνισε.

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τις καταστροφές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Εν τω μεταξύ παγκόσμιο αποτροπιασμό προκάλεσαν οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα η οργή και ο αποτροπιασμός δεν προκλήθηκαν μόνο μέσα από τις καταγγελίες που έγιναν και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα social media, αλλά και από τη στάση αδιαφορίας που επέδειξαν οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Μνημείου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως και στηλίτευσε τον βανδαλισμό. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στα social media.