Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, συνεχίζεται. Η σύγκρουση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία εγκυμονεί κινδύνους γενίκευσης και η Ελλάδα είναι χωμένη «μέχρι τον λαιμό» στο πλευρό του ευρωατλαντισμού. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, έχει μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο. Χρησιμοποιούνται οι αμερικανικές βάσεις, για τις οποίες ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις. Ελληνικά στρατιωτικά τμήματα και οπλισμός στέλνονται στο «ανατολικό μέτωπο». Αυτή η πολιτική αναβαθμίζει μεν τον ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου (οι εφοπλιστές θα θησαυρίσουν από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG), όμως στρέφεται κατά άλλων λαών και μετατρέπει τη χώρα σε στόχο αντιποίνων, βάζοντας τον ίδιο τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Στις συνθήκες αυτές έχουν μεγάλη σημασία οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν. Η πάλη ενάντια σε κάθε ομάδα ιμπεριαλιστών που ληστεύουν τους λαούς είναι η «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Η ντροπή των αστικών κομμάτων που χειροκρότησαν στη Βουλή τον Ζελένκσι και τους φασίστες του Αζόφ δεν ξεπλένεται, ενώ η απήχηση της περήφανης στάσης του ΚΚΕ είναι μεγάλη.

Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για τη δικαιολόγηση της εμπλοκής στον πόλεμο είναι διάτρητα και τα ερωτήματα αμείλικτα: Τι σχέση έχει με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, στον Περσικό Κόλπο ή το Σαχέλ; Ο ισχυρισμός ότι με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα δεν έχει κόκκο αλήθειας.

Τα γεγονότα αδιαμφισβήτητα:

-Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν «πρόκοψαν».

-Ο λαός πληρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς.

-Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ αυξάνονται οι υπερπτήσεις.

-Με την παρέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ έχει στηθεί «παζάρι» για τη συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχεται εθνικά σύνορα και μιλάει για «νατοϊκό έδαφος», ενώ έχει ως προτεραιότητα τον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα και θα κάνει τα πάντα για να τραβήξει την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», να ενισχυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα της «συμμαχίας».

Μόλις προχθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε στη Βουλή ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να μιλάς εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η Κύπρος, μέλος της ΕΕ με βρετανικές βάσεις, υποφέρει για 48 χρόνια από την τουρκική κατοχή και το νησί διχοτομείται. Οσοι «έπεσαν απ’ τα σύννεφα» με την απουσία κάθε αναφοράς στο Κυπριακό στις ομιλίες Ζελένσκι σε Ελλάδα και Κύπρο παραβλέπουν ότι η ίδια η ΕΕ χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή και κατοχή «ανεπίλυτη σύγκρουση»!

Οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που μιλούν για τη γεωπολιτική ή ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας διαφημίζουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα ΗΑ Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, κάθε είδους αντιδραστικά καθεστώτα, κρύβοντας ότι ανεβαίνει επίπεδο η συμμετοχή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία, που αναβαθμίζει την παρουσία της στην περιοχή, παρεμβαίνει και προκαλεί ρήγματα σε αυτές τις συμμαχίες. Οι απολογητές της ευρωατλαντικής πολιτικής έχουν εκτεθεί.

Σε πλήρη αντιστοιχία με τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκεται η κοινή δήλωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Τα δύο κόμματα κάτω από την κοινή σημαία μας, τον προλεταριακό διεθνισμό, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών μας, καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με την επέμβαση της καπιταλιστικής Ρωσίας, ενάντια στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που σέρνουν τους λαούς στο σφαγείο του πολέμου με την εμπλοκή των χωρών μας».

Αυτός είναι ο αναγκαίος δρόμος για όλους τους λαούς.

*Ο κ. Γιώργος Μαρίνος είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.