«Tορπίλη» στην ακτοπλοΐα ενώ ξεκινά η έξοδος για το Πάσχα και με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών, είναι η αύξηση στα ναυτιλιακά καύσιμα που συμπαρασύρει και τις τιμές των εισιτηρίων, τα οποία έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξεως ακόμη και του 12%.

Από την πλευρά τους ακτοπλοϊκές εταιρείες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο ολοένα αυξανόμενο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν προχωρήσει σε μειώσεις ταχύτητας πλοίων, σε συνένωση δρομολογίων και σε αραίωση συχνότητας δρομολογίων.

Παράλληλα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ηδη προχώρησε σε αναπροσαρμογή μισθωμάτων σε 19 γραμμές δημόσιας υπηρεσίας με πολυετείς συμβάσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου.

Στόχος, όπως λένε πηγές του υπουργείου στο «Βήμα», να μη μείνει κανένα νησί χωρίς πλοίο και να μην υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια που εξυπηρετούν τους νησιώτες.

Ωστόσο εάν τα εισιτήρια παραμείνουν «τσουχτερά» ενδεχομένως να επηρεαστεί σημαντικά η επιβατική κίνηση προς τα νησιά εφέτος το καλοκαίρι.

Σε μια στιγμή που οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού κυρίως στις νησιωτικές περιοχές ευελπιστούν στην «αναγέννησή» τους μετά από δύο δύσκολες τουριστικές περιόδους λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.