Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα μια υποτιθέμενη υποκλοπή επικοινωνιών ενός διοικητή ρωσικής χερσαίας μονάδας, ο οποίος δήλωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη σχεδιάζουν να «ισοπεδώσουν τα πάντα» γύρω από το Azovstal, το εργοστάσιο χάλυβα που αποτελεί το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών υπερασπιστών στη Μαριούπολη.

Η ηχογράφηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη φέρεται να περιλαμβάνει τη φωνή του αρχηγού μιας ρωσικής διμοιρίας 4 χιλιόμετρα (ή περίπου 2,5 μίλια) από το Azovstal.

Η φωνή του άνδρα λέει: «Περιμένουμε «εκπλήξεις» από τη Ρωσία εδώ».

«Τι είδους εκπλήξεις;» απαντά μια γυναικεία φωνή.

«Τριών τόνων, από τον ουρανό», απαντά ο άνδρας, προσθέτοντας ότι η εντολή που έλαβε έλεγε «να ισοπεδώσουμε τα πάντα στο έδαφος».

Η ασφάλεια των ρωσικών επικοινωνιών στην Ουκρανία

Το CNN που δημοσιεύει τη συνομιλία ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εξακριβώσει τη γνησιότητα της ηχογράφησης. Η SBU έχει δώσει στο παρελθόν στη δημοσιότητα ήχο από υποκλαπείσα  επικοινωνία όπου Ρώσοι στρατιώτες συζητούν για τη δολοφονία και το βιασμό αμάχων, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει επίσης υποκλέψει ραδιοφωνικές επικοινωνίες όπου Ρώσοι στρατιώτες μιλούσαν για πυροβολισμούς στρατιωτών και αμάχων στην Ουκρανία. Στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν επίσης παρατηρήσει μια τάση των ρωσικών στρατευμάτων να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς επικοινωνίες στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNN για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

«Όλοι έφυγαν»

«Όλοι έφυγαν», λέει η φωνή στην ηχογράφηση. «Όλοι όσοι ήθελαν, όλοι έφυγαν. Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες και οι πολύ έξυπνοι».

Περιγράφοντας τον επικείμενο αεροπορικό βομβαρδισμό στο Azovstal, ο άνδρας προσθέτει: «Ήρθε ένας αντισυνταγματάρχης και είπε: «Θα νιώσετε το αποτέλεσμα μόνοι σας».

Ο άνδρας στην ηχογράφηση αναφέρεται επίσης σε μια άλλη ουκρανική πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, το Λισιτσάνσκ, λέγοντας ότι «εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα».