Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξαν οι μικρές Ίριδα και Μαλένα στην Πάτρα. Μια ανάρτηση του Ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Μαλένα θα μπορούσε να έχει οδηγηθεί σε ασφυξία.

Όπως γράφει ο Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων στο twitter: «Στη Μαλένα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορθά όλα τα τραύματα του παιδιού στο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Το ύψος των αμυχών στη βάση της μύτης (ψηλά) είναι πλήρως συμβατό με ασφυξία. Ο δράστης της φωτογραφίας (από τη βιβλιογραφία) είναι αριστερόχειρας».

Δείτε την ανάρτηση:

Η δεύτερη έκθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη για την Μαλένα

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης είχε διορισθεί από την Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να εντοπίσει τυχόν ιατρικά λάθη στην περίπτωση της Μαλένας, μετά την προσφυγή της Ρούλας και του Μάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί πέθανε στις 13/04/2019 και ο διορισμός του ειδικού πραγματογνώμονα έγινε σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 5/03/2021, ενώ η έκθεση παραδόθηκε στις 14/04/2021 και ενώ οι γονείς είχαν καταθέσει μήνυση από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όταν ο κ. Τσαντίρης ξεκίνησε την έρευνά του για τυχόν ιατρικά λάθη, είχε πεθάνει ήδη η Ίριδα και η Τζωρτζίνα είχε κάνει την πρώτη εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, είχε καλέσει τον Μάνο Δασκαλάκη και πήρε το ιστορικό, ενώ τού είπε ότι είναι υπό διερεύνηση ο γονιδιακός έλεγχος στο Ωνάσειο.

Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή

Στο συμπέρασμά του ο ιατροδικαστής αναφέρει: «Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/04/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δε διαπιστώθηκε αιτία θανάτου, με την τοξικολογική δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ακόμα, αναφέρει ότι δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με τη νεκροψία – νεκροτομή δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφή αιτία θανάτου και σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται ιστολογική εξέταση.

Συνεπώς, η πραγματογνωμοσύνη δεν είναι ξεκάθαρη και γίνεται σε μια εποχή που η Τζωρτζίνα είναι στο νοσοκομείο και ήδη έχουν χαθεί δυο παιδιά.

Από τη μια επισημαίνει αδιευκρίνιστα αίτια, από την άλλη ισχυρίζεται ότι δεν είναι λάθος η ιατροδικαστική διάγνωση.

Τέλος, ζητά να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για τα αίτια…