Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», υποστήριξε νωρίτερα σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.

Βομβαρδισμοί

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

«Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν» από την Κρεμίνα, μια μικρή κοινότητα στην περιοχή του Λουχάνσκ που έπεσε νωρίτερα σήμερα στα χέρια των Ρώσων, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram o περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.

Στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ. «Δύο στο Τόρσκε, ένας στο Χαντριγκαλόβε και ένας στο Ραζντόλνε (σκοτώθηκαν). Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», γνωστοποίησε μέσω Telegram.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

1.000 άμαχοι στο εργοστάσιο της Μαριούπολης

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Όλη την περασμένη εβδομάδα διεξάγονταν οδομαχίες στη Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

OHE: Δεν προβλέπονται άμεσα εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους

Εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι εφικτές στο κοντινό μέλλον, αλλά μπορεί να είναι εφικτές σε κάποιες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς είπε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν θέσει ακόμη τοπικές εκεχειρίες στην κορυφή της ατζέντας τους.

Συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σχεδιάζουν να στείλουν μια αυτοκινητοπομπή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες στην εμπόλεμη ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και από εκεί, να στείλουν προμήθειες στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Το Azovstal, το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τη Μόσχα το Azovstal είναι το τελευταίο σημείο που είναι συγκεντρωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις. Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι εκεί βρίσκονται και 400 ξένοι μισθοφόροι.

Ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως στο εργοστάσιο βρίσκονται και άμαχοι προκειμένου να προφυλαχθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να απομακρυνθούν.

Η Ρωσία από την άλλη φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αμάχων στο εργοστάσιο, ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτοί βρέθηκαν εκεί με τη βία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 400.000 κατοίκους.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει μαζικά πλήγματα σε 108 στόχους και παράλληλα κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι σχεδίαζε «τερατώδεις επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.»

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία», ενώ ανέφερε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ σε λίγες εβδομάδες.

Επίθεση και στη Λβιβ

Η Ρωσία ενώ επικεντρώνεται στα ανατολικά συνεχίζει τις επιθέσεις της και σε άλλα σημεία της χώρας. Στόχος πυραυλικής επίθεσης έγινε η Λβιβ, από την οποία σύμφωνα με ουκρανικές πηγές έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Η Μόσχα από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν αποθήκη στρατιωτικού υλικού, όπου υπήρχαν όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  «Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

Η Δύση κλιμακώνει την εμπλοκή της

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας.

Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

Πριν από λίγες ημέρες οι βρετανικοί TIMES ανέφεραν ότι Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της χώρας, κάτι που εγείρει φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.