Συνεχίζεται το «θρίλερ» γύρω από τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva, καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα γύρω από τις αιτίες της βύθισης ακόμα και από τα ρωσικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή αντιπολιτευόμενη ρωσική ιστοσελίδα δημοσίευσε μαρτυρίες συγγενών επιζώντων και αγνοουμένων που διαψεύδουν την επίσημη εκδοχή.

Η Ρωσία αρνείται ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους πριν από τέσσερις ημέρες, ενώ επιμένει ότι ξέσπασε πυρκαγιά και ότι το πλήρωμα διασώθηκε πριν το πλοίο καταλήξει στο βυθό.

«Ο γιος μου είπε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από την ξηρά, από την πλευρά της Ουκρανίας, γιατί η πυρκαγιά δεν θα ξεσπούσε χωρίς άλλη αιτία. Στο τηλέφωνο έκλαιγε για αυτά που είδε. Μου είπε ότι υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχασαν πόδια και χέρια από τις εκρήξεις των πυραύλων και των πυρομαχικών» δήλωσε μητέρα ναύτη.

Στις εικόνες από την επιθεώρηση του πληρώματος που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση διακρίνονται 100 έως 150 από τους περίπου 500 ναυτικούς.

Η ουκρανική πλευρά εκτιμά ότι σκοτώθηκαν πάνω από 40 και άλλοι τόσοι αγνοούνται. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 200 σύμφωνα με τη μαρτυρία ζευγαριού Ρώσων που αναζητούν το παιδί τους, έναν από τους μάγειρες του πλοίου.

«Λένε ψέματα. Ο γιος μου είναι κληρωτός και δεν έπρεπε να τον στείλουν στον πόλεμο. Οι διοικητές του μου είπαν ότι δεν είναι νεκρός ούτε τραυματίας, αλλά ότι αγνοείται. Όταν προσπάθησα να μάθω τι συνέβη σταμάτησαν να επικοινωνούν μαζί μου» ισχυρίζεται πατέρας ενός ναύτη.

«Πήγαμε στο νοσοκομείο, είδαμε 200 τραυματίες, πολλοί με εγκαύματα. Πήγαμε και αλλού, πήραμε τηλέφωνα, δε μπορέσαμε να τον βρούμε» δηλώνει μητέρα ναύτη.

Ερωτήματα και στη ρωσική κρατική τηλεόραση

«Είμαι έξαλλος με αυτό που συνέβη στη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στο Moskva. Εξηγήστε μου διάβολε, γιατί βρέθηκε σε αυτό το σημείο της Μαύρης Θάλασσας εκείνη την ώρα;» διερωτάται ο παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολοβιόβ.

Ο σχολιαστής, γνωστός και ως η «φωνή του Πούτιν» ζητά επίσης να μάθει αν ήταν ενεργοποιημένο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και γιατί δε σβήστηκε εγκαίρως η πυρκαγιά: «Ακόμα και αν χτυπήθηκε από δυο πυραύλους και πήραν φωτιά τα πυρομαχικά, τι έγινε με το σύστημα αεράμυνας και πυρόσβεσης;».

Δυτικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήδη κρατείται στο πλαίσιο της έρευνας για τη βύθιση του καταδρομικού.

Εικόνες από το Moskva να φλέγεται

Βίντεο που κυκλοφορεί δείχνει εικόνες με το Moskva να φλέγεται, λίγο πριν βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα. Από το πλοίο βγαίνει μαύρος καπνός ενώ κοντά του βρίσκονται άλλα σκάφη. Είδαμε τις εικόνες αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν είναι αυθεντικές, ήταν το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου. Στο σύντομο βίντεο των 3 δευτερολέπτων που αναλύουν οι ειδικοί, ακούγεται σαν κάποιος να σταματά εκείνον που καταγράφει.