Με την απονομή των βραβείων κοινού έληξε την Κυριακή που μας πέρασε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, η 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ χρίσθηκε η ταινία τεκμηρίωσης «Είμαι η Μπελμάγια» (I am Belmaya) της Σου Κάρπεντερ, ενώ το Βραβείο Κοινού για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από τα Τζάμι, Τρεις Πράξεις», που συνοδεύτηκε από χρηματικό βραβείο 1000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας SteFilm.

Το «Είμαι η Μπελμάγια» είναι η ιστορία μιας κοπέλας από το Νεπάλ που αποφασίζει να σπάσει την σιωπή της και να αφηγηθεί την ζωή της με μια κάμερα. Από την πλευρά του, ο Χ. Μπάρμπας κατέγραψε με τον φακό του τα δρώμενα σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, του οποίου τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι, τον Μάιο του 2020 και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ελλάδα, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό: η μονάδα σφραγίστηκε για προληπτικούς λόγους.

Το «Είμαι η Μπελμάγια» (I am Belmaya) κέρδισε και το βραβείο Ισότητας μαζί με την ταινία «Είμαι ο Σάμιουελ» (I am Samuel) του Πίτ Μουρίμι σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Στο ίδιο τμήμα εύφημος μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Ultraviolette, η συμμορία που έφτυνε αίμα» (Ultraviolette and the blood-spitters gang) σε σκηνοθεσία Robin Hunzinger. Επίσης, το Ειδικό Βραβείο Αφιερώματος στους Πολιτισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ο Χρυσός Λύκος του Μπαλολέ» (The golden wolf of Balolé) της Κλόε Αϊκα Μπόρο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Κυριακής προβλήθηκε το συλλογικό ντοκιμαντέρ 12 προπτυχιακών φοιτητών του εργαστηρίου Βιντεοτέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τίτλο «Πορτραίτα» που ετοιμάστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Ρόμπερτ Ρόμπαουτ, του διευθυντή φωτογραφίας Οδυσσέα Παυλόπουλου (GSC) και της καθηγήτριάς τους Βίκης Μπέτσου. Προβλήθηκαν επίσης τρεις πρωτότυπες ταινίες video art μικρού μήκους που δημιούργησαν, στο πλαίσιο του 7ου ΔΦΝΠ, τρεις μεταπτυχιακές φοιτήτριες της ΑΣΚΤ, υπό την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής συμβούλου του Φεστιβάλ, Κλεώνης Φλέσσα.

Τέλος μία μικρή έκπληξη επεφύλασσαν στο κοινό της εκδήλωσης μαθητές από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας που συμμετείχαν στο σεμινάριο stop motion animation του Thomas Kunstler. Αφού προβλήθηκε η μικρού μήκους animation ταινία που ετοίμασαν, τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή και έπαιξαν τζέμπε. Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικοχορευτικά ο Κενυάτης χορευτής και χορογράφος από την Αθήνα, Sammi Gian Kigumba, και 5 εκπληκτικοί Γάλλοι μουσικοί που συναντήθηκαν μουσικά για να παίξουν στο δικό μας Φεστιβάλ με το ελληνικό όνομα «Navayo Quintet».