Ενα μυστήριο πλανάται γύρω από το βυθισμένο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva καθώς το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη που αναφέρθηκε νεκρός μετά το χτύπημα.

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Sun» αναφέρει ότι υπάρχει βίντεο από τη Σεβαστούπολη -λιμάνι της Κριμαίας- που δείχνει τον 44χρονο κυβερνήτη του Moskva, πλοίαρχο Άντον Κούπριν, να παρίσταται σε μία τελετή αποχαιρετισμού» στο καταδρομικό λιμάνι της Κριμαίας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Σεβαστούπολη την Παρασκευή σε ένα μνημείο προς τιμήν της 300ης επετείου του ρωσικού στόλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο 26 δευτερολέπτων που απεικονίζει, μεταξύ άλλων, τον 60χρονο διοικητή των Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχο Νικολάει Γεβμένοφ να απευθύνεται σε αξιωματικούς του ναυτικού.

Φωτό από The Sun

Στο επίμαχο βίντεο απεικονίζεται και ο κυβερνήτης τη ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου, Άντον Κούρπιν, λίγες ώρες αφότου οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι νεκρός.

Οι Ρώσοι δεν είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο του Κούπριν αλλά η κυβέρνηση της Μόσχας δεν έχει ανακοινώσει θανάτους αξιωματούχων στον πόλεμο των 51 ημερών.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, ο πρώτος κυβερνήτης του Moskva σκοτώθηκε μετά το χτύπημα στο πολεμικό πλοίο από δύο ουκρανικούς πυραύλους «Neptune».

«Πέθανε κατά τη διάρκεια έκρηξης και της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου.

Η Ρωσία από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα πραγματοποίησε έγκαιρα εκκένωση αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για εκατοντάδες χαμένες ζωές στο θωρηκτό.