Για την ενεργειακή κρίση που μαίνεται, οδηγώντας τους καταναλωτές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η πλατφόρμα για τα καύσιμα θα ανοίξει πριν το Πάσχα»

Απαντώντας στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Περιμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων, γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα».

«Αν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, θα παρέμβουμε εμείς με επιδότηση των καταναλωτών»

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, ο ίδιος τόνισε ότι: «Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

«Εφόσον υπάρξει μείωση του ΦΠΑ θα είναι για λίγα προϊόντα»

Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».

«Δημοσιονομικά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού»

«Οι παρεμβάσεις δε θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ενώ εξήγησε ότι «Κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό».

Πού θα πάνε τα 3,6 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε και στο πού θα πάνε τα 3,6 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο πολίτης ήδη βλέπει κάποια ίχνη από αυτά τα λεφτά, αν και τα χρήματα αυτά είναι επενδύσεις. Έχουμε περίπου 100 χιλιάδες αιτήσεις στο Εξοικονομώ, και αυτή η βοήθεια αφορά σε πολλά ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε την ψηφιακή μέριμνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε πέντε προσκλήσεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τροφίμων και τη γεωργία. Έχουμε τον προσωπικό βοηθό για τα ΑμεΑ. Αυτά είναι 5 από τα 300 που προχωρούν με διάφορους τρόπους. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, μέρος του προγράμματος πρόληψης που γίνεται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι γενναία»

Μιλώντας τέλος σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Η αύξηση θα είναι γενναία και ρεαλιστική. Ο κατώτατος μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4,5 χρόνια και μετά έγιναν κάποιες μικρές αυξήσεις. Δε χρησιμοποιώ τη λέξη γενναία εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονές των εκλογών του 2015 έλεγε ότι θα πάει κατώτατος μισθός στα 751, και ο μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4 χρόνια».

«Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση από 01/01/23 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε κλείνοντας αναφορικά με τους συνταξιούχους.