Μάλλον ακριβό θα είναι το τίμημα για το Κρεμλίνο και για τον ίδιο τον Πούτιν, σε περίπτωση που κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα λέει ο  Αντρέι Κορτούνοφ, πρώην υποστηρικτής του ρώσου προέδρου και σύμβουλος σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας.

Μιλώντας στο BBC, σημείωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν κινδυνεύει να χάσει τα ηνία της εξουσίας στη Ρωσία αν κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο.

Πρόσθεσε δε ότι ο Πούτιν χρειάζεται επειγόντως μια επιτυχία για να παρουσιάσει στο ρωσικό λαό. «Τουλάχιστον χρειάζεται κάτι που θα μπορεί να εμφανίσει στους ψηφοφόρους του ως νίκη.

»»Το ερώτημα είναι τι θα είναι αρκετό; Κι αν παρακολουθήσει κανείς τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν, νομίζω προ διημέρου έκανε άλλη μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι η μοναδική αποστολή αυτής της επιχείρισης στην Ουκρανία είναι η προστασία του κόσμου στο Ντονμπάς – αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν αποβλέπει σε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία. Το θέμα δεν είναι η καταστροφή της Ουκρανίας στην παρούσα μορφή της, αλλά η διασφάλιση όσων κερδών έχει πετύχει η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας», είπε ο Κορτούνοφ. «Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επαληθευτεί ή να πλαστογραφηθεί ως νίκη τις επόμενες μέρες».

Τι τίμημα είναι έτοιμο να πληρώσει το Κρεμλίνο;

Ο Κορτούνοφ άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε κλιμάκωση για να διασφαλίσει αυτή τη νίκη που τόσο επειγόντως χρειάζεται, αλλά αυτό ενέχει πολιτικούς κινδύνους.

«Το ερώτημα, φυσικά, είναι τι τίμημα είναι έτοιμο να πληρώσει το Κρεμλίνο για τη συνέχιση αυτής της επιχείρησης. Και κάποιοι εδώ στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι για να συνεχιστεί, το Κρεμλίνο θα πρέπει να προχωρήσει σε κλιμάκωση κι αυτό ίσως σημάνει οριζόντια και κάθετη κλιμάκωση και ίσως απαιτήσει κάποιας μορφής περιορισμένη κινητοποίηση. Αλλά αν συμβεί, θεωρώ ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι για τη ρωσική ηγεσία θα αυξηθούν επειδή ο λαός στη Ρωσία δεν θέλει στην πραγματικότητα να πάει να πολεμήσει κατά των Ουκρανών», είπε ο Κορτούνοφ.

«Τουλάχιστον η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού, κατά την άποψή μου, δεν είναι αιμοδιψής και τελικά η υποστήριξη προς την ηγεσία μπορεί να διαβρωθεί αν όλο αυτό κλιμακωθεί ή διαρκέσει πάρα πολύ», πρόσθεσε.

«Βλέπω σημάδια κόπωσης»

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πούτιν βρίσκεται υπό πραγματικά πολιτική πίεση δεδομένης της προσωπικής του ισχύος, ο Κορτούνοφ συμφώνησε ότι η εξουσία είναι «εξαιρετικά συγκεντρωτική» στη Ρωσία, αλλά επεσήμανε ότι πιθανώς κάποιοι από τους συμβούλους του Ρώσου προέδρου ανησυχούν για την κατάσταση, ειδικά τη ρωσική οικονομία, που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

«Βλέπω σημάδια κόπωσης. Νομίζω ότι υπάρχει ένα φυσικό είδος κόπωσης για την όλη κατάσταση. Ίσως είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι αλλάζει άποψη η ρωσική κοινή γνώμη για τη σύρραξη, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ».