Την εκτίμηση των ΗΠΑ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022 μετέφερε στους Ευρωπαίους συμμάχους του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με το CNN, θεωρείται δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αλλάξει. Θεωρούν δε απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει μια στρατιωτική ήττα.

Βαρύς φόρος αίματος

Το ενδεχόμενο η ρωσική εισβολή να μετεξελιχθεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η Μόσχα αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο. Υπογραμμίζει δε τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο βαρύς γίνεται ο φόρος αίματος για τον λαό της Ουκρανίας. Και ενώ αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα η διεθνής συστράτευση για παροχή στήριξης στα πέντε εκατομμύρια – πλέον – ουκρανούς πρόσφυγες, όλοι αναγνωρίζουν ότι πλέον τίθενται σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την αποστολή οπλισμού στο Κίεβο.

Φόβοι για μια νέα «Κορέα»

Ήδη από την Πέμπτη πάντως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωνε ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες», ενώ θα συνεχιστούν «για μήνες ή και περισσότερο».

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και οι βοηθοί τους κάνουν σιωπηλά σύγκριση με τον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια.