Συνέπειες και μάλιστα «απροσδιόριστες» θα έχει η Φινλανδία και η Σουηδία από την Ρωσία αν προχωρήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως χτες η Μόσχα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν τις σκέψεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ζουν με πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους απέναντι από τα σύνορά τους.

«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για καθεστώς αποπυρηνικοποίησης στη Βαλτική, αφού θα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωσή του μεταφράστηκε ως απειλή εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί πύραυλοι Ισκαντέρ, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Καλίνινγκραντ είναι παραθαλάσσια πόλη της Βαλτικής, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από το Βερολίνο.