Θα αρχίσω σήμερα με το χτύπημα στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, που ίσως να αποδειχθεί καταλυτικό του πολέμου στην Ουκρανία. Το καταδρομικό βυθίστηκε την ώρα που το ρυμουλκούσαν στο λιμάνι. Είχε  ανατιναχθεί μέρος των πυρομαχικών του στο κατάστρωμα. Αν και οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι το πλοίο χτυπήθηκε με αντιπλοϊκό ουκρανικό πύραυλο, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι εκρήξεις προήλθαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κατάστρωμα. Αγγλικές εφημερίδες έγραψαν ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης ότι το Moskva βρισκόταν στην εμβέλεια των ουκρανικών πυραύλων. Όπως και νάχει το πράγμα το ισχυρότερο πλοίο του Ρωσικού Στόλου βγήκε εκτός των συγκρούσεων και έτσι «τραυματισμένο» όπως ήταν κατέληξε, μαζί με τους πυραύλους και τα κανόνια του, στο βυθό της θάλασσας, αλλάζοντας ίσως και τους κανόνες του πολέμου.

Ο ήλιος φώτισε τα εγκλήματα στην Ουκρανία

Θα σας μεταφέρω όμως και εικόνες από το Κίεβο, όπου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήρθε και εκεί η άνοιξη. Τα βαριά μπουφάν και τα κασκόλ τα πέταξαν οι Ουκρανοί και βγήκαν να απολαύσουν μετά από 50 ημέρες πολέμου τον ήλιο, να πάνε στα μαγαζιά, στα καφέ και στα εστιατόρια. Όχι όμως για πολύ γιατί ο διαπεραστικός ήχος της σειρήνας που προειδοποιούσε για πιθανό ρωσικό κτύπημα, τους έκοψε τη διάθεση: «Λες να ήρθαν πάλι οι Ρώσοι;», ρωτούσε ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν φαίνονταν να ανησυχούσαν. Η αλήθεια είναι ότι οι Ουκρανοί του Κιέβου είχαν ξεχάσει τις σειρήνες. Εδώ και δύο εβδομάδες δεν είχαν κτυπήσει καν, όπως δεν είχαν ακουστεί και εκρήξεις. Τις τελευταίες δυο μέρες όμως οι σειρήνες ήχησαν και πάλι, αλλά οι Ουκρανοί δεν έτρεξαν αυτή τη φορά στα καταφύγια. Δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Ίσως επειδή να γνώριζαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί, ίσως πάλι επειδή έρχεται Πάσχα και μπήκε η άνοιξη.

Λίγα χιλιόμετρα όμως μακριά από το Κίεβο, στην χαροκαμένη Μπούτσια η Λουτμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος Δικαιοσύνης της Ουκρανίας ξυπνούσε εφιάλτες. Σε μια ειδική Πρες Κόνφερανς (για ξένους δημοσιογράφους) κατέθετε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στοιχεία για την βαρβαρότητα που έζησαν τα κορίτσια της Μπούτσια από τους Ρώσους εισβολείς. Έκανε λόγο για ένα «υπόγειο βιασμών», δηλαδή ένα υπόγειο- καταφύγιο στο οποίο έτρεχαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών οι Ουκρανοί για να προστατευθούν από τους πυραύλους , που οι Ρώσοι όπως είπε, το μετέτρεψαν σε θάλαμο βιασμών. Εκεί μέσα, όπως αποκάλυψε η Ντενίσοβα διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου αφού 25 γυναίκες 14 έως 24 ετών βιάστηκαν και εννέα από αυτές περιλαμβανομένης και μιας 14χρονης έμειναν έγκυοι. Σοκαριστικό, αλλά το πιο τραγικό είναι ότι έδωσε στοιχεία για ένα 11χρονο κορίτσι που μόλις βγήκε κάποια στιγμή από το υπόγειο του σπιτιού της την βίασαν οι Ρώσοι.

Στην Μπούτσια όσοι έχουν επιζήσει δεν έχουν συνέλθει ακόμα. Οι ομαδικοί τάφοι ακόμα στέκουν εκεί, στον περίβολο μια εκκλησίας. Αυτή ακριβώς την εκκλησία θα ήθελαν, όπως μου είπε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη, να περάσουν την νύχτα της Ανάστασης και οι 12 Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί που ακόμα παραμένουν στην Ουκρανία καταγράφοντας τον πόλεμο. Τιμώντας και αυτοί με αυτόν τον τρόπο του νεκρούς της Μπούτσια

***
Όταν το Moskva έδενε Κεφαλονιά

Θα επανέλθω στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου και σας πάω μερικά χρόνια πίσω, στο 2014, τον Σεπτέμβριο όταν ένα θηριώδες καταδρομικό πλοίο με τη ναυτική σημαία Andreevsky της Ρωσίας (λευκή με ένα Χ γαλάζιο στη μέση) έπλεε στο Ιόνιο και έδενε σε ελληνικά νησιά. Όλοι έτρεχαν να φωτογραφίσουν τα φοβερά πυροβόλα του και τους εκτοξευτήρες πυραύλων του. Τι είχε συμβεί; Ήταν το καταδρομικό Moskva που συμμετείχε, τότε, στις εκδηλώσεις της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά». Είχε πλεύσει στον Ιόνιο Πέλαγος αγκυροβολώντας διαδοχικά στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκάδα, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου. Το ρωσικό καταδρομικό Moskva (αυτό που το κτύπησαν οι Ουκρανοί με πυραύλους) αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Όσοι γνώριζαν από πολεμικά το θεωρούσαν ως ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 το Moskva είχε πλεύσει και στον Πειραιά.

***

Η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών πριν από το Πάσχα

Άρχισαν με το που τελείωσε η ψηφοφορία στη Βουλή για τις fust track συντάξεις να αποχαιρετά ο ένας τον άλλον. Οι βουλευτές της ΝΔ εύχονταν καλό Πάσχα ή Καλή Ανάσταση ωσάν να ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. Υπάρχει βεβαίως και μία εμβόλιμη συνεδρίαση, τη Μεγάλη Δευτέρα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά οι περισσότεροι αναχώρησαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ορισμένοι έβγαζαν και αναμνηστικές φωτογραφίες, όπως η Νίκη Κεραμέως με τη Φωτεινή Πιπιλή για να δείξουν ότι… ενδυματολογικά ταιριάζουν. Άλλες, όπως οι δύο Ράπτη (Έλενα Ράπτη και Ζωή Ράπτη) κουβέντιαζαν επί ώρες στο Εντευκτήριο Βουλευτών, περιμένοντας την ψηφοφορία . Ήταν μια προ- πασχαλινή συνεδρίαση της Βουλής. Τίποτα δεν πρόδιδε το άγχος των γαλάζιων βουλευτών πριν από το Πάσχα. Και εξηγούμαι…

Θα πήγαιναν στις εκλογικές τους περιφέρειες, θα έβρισκαν εκεί όπως έλεγαν κάποιους από τους ψηφοφόρους τους να τους ζητούν να τους πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, άλλους να τους ζητήσουν δανεικά. Ναι, αυτή την περίοδο πολλοί βουλευτές αναγκάζονται να δίνουν δανεικά (;) σε μερικούς (ευτυχώς όπως λένε) ψηφοφόρους τους. Από 50 ευρώ έως και 1.000 ευρώ χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα τους τα επιστρέψουν.

Δυο -τρεις άλλοι, όπως μου έλεγαν, ακριβώς για να αποφύγουν αυτό το φαινόμενο αναγκάζονται να κλείσουν τα γραφεία τους από την Κυριακή των Βαίων. Θα τα ξανανοίξουν την Δευτέρα του Θωμά «και έχει ο Θεός» όπως αναφέρουν. Είναι ίσως για πρώτη φορά από την εποχή των πέτρινων χρόνων των σκληρών μνημονίων που άρχισαν ανάμεσα στους βουλευτές οι ψίθυροι πως δεν τους φτάνουν οι βουλευτικές αποδοχές, έχουν αυξηθεί, λένε τα έξοδα και δειλά-δειλά έγιναν και οι πρώτες (αναγνωριστικές) συζητήσεις για αύξηση των αποδοχών τους. Αλλά ουδείς τολμά να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Πάντως οι προτάσεις που κάνουν οι βουλευτές για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας πιάνουν τόπο. Όπως αυτή που έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τις fust track συντάξεις δηλαδή οι συντάξεις να βγαίνουν σε ένα τρίμηνο ως πολιτικό αντίβαρο στην ακρίβεια. Ή τώρα μια άλλη πρόταση να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, αφού το φυσικό αέριο είναι αυτό που αυξάνει την τιμή του ρεύματος.

***
Μ. Δευτέρα ο Πρωθυπουργός στη Νίκαια

Στροφή προς τις λαϊκές συνοικίες της Αττικής κάνει όπως μαθαίνω ο Πρωθυπουργός, τη στιγμή που οι συνέπειες στους καταναλωτές από την κρίση ακρίβειας όλο και αυξάνονται Σχεδιάζει λοιπόν να επισκεφθεί τη Μεγάλη Δευτέρα την Νίκαια (στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου) , στην Β Πειραιώς, την εκλογική περιφέρεια όπου έχει εκλεγεί. Αλλά δεν θα είναι η μοναδική περιοχή που θα επισκεφθεί τούτες τις ημέρες. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να επισκεφθεί και άλλες συνοικίες, να ακούσει από κοντά τα προβλήματα των πολιτών.

***
Τα βιώματα του Αντώνη Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς από το σπίτι του στην Κηφισιά, έχει εντείνει τελευταίως τις προσπάθειες συγγραφής του βιβλίου του. Συνεχώς συμβουλεύεται τις σημειώσεις του. Γράφει για όσα έζησε στην πολιτική. Όσα δηλαδή έζησε ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν συνεχεία υπουργός Εξωτερικών (στην ίδια κυβέρνηση) και κατόπιν ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Και βεβαίως ως Πρωθυπουργός. Γράφει για την Μέρκελ και τα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου, τότε που απέρριψε πρόταση να φύγει η χώρα από το ευρώ. Γράφει επίσης, όπως μαθαίνω και αναμνήσεις από τη ζωή του, για τον παππού του από την πλευρά της μητέρας του Ελένης Ζάνα. Ο παππούς του Αλέξανδρος Ζάνας, πρώην αεροπόρος ήταν υπουργός Αεροπορίας του Βενιζέλου. Και υπάρχει το εξής εντυπωσιακό στις αναμνήσεις του. Ο Αντώνης Σαμαράς έζησε σε ένα περιβάλλον από πλευράς της μητέρας του αντιβασιλικό και κεντρώο, και παράλληλα σε ένα περιβάλλον δεξιό, τη στιγμή που ο πατέρας του, ο γιατρός Κωνσταντίνος Σαμαράς ήταν δεξιός (ας μην ξεχνάμε ότι ο αδελφός του πατέρα του Γεώργιος Σαμαράς ήταν βουλευτής της ΕΡΕ). Αυτό φαίνεται πως έχει επηρεάσει τον Αντώνη Σαμαρά και μπορούσε άνετα να συνεργαστεί με στελέχη από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Όπως για παράδειγμα με άνεση συνεργαζόταν με τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μάκη Βορίδη.

***
Άγιο Φως χωρίς τιμές αρχηγού κράτους

Ετοιμάζεται κυβερνητική αποστολή για να μεταφέρει ο Άγιο Φως από τους Αγίους Τόπους. Η μεταφορά θα γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Θα υπάρχουν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων (όσοι το θελήσουν). Αυτή τη χρονιά δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω του covid, γιατί εάν θυμάστε πέρυσι υπήρχαν και ο τότε υφυπουργός Κώστας Βλάσης έμεινε στο αεροδρόμιο και του έφεραν εκεί το Άγιο Φως. Αφήστε που ήταν και ο μοναδικός υπουργός που πήγε στους Αγίους Τόπους για να μεταφέρει το αναστάσιμο φως. Εφέτος όμως οι Ισραηλινοί για λόγους ασφαλείας έβαλαν ορισμένους περιορισμούς, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς. Πέρυσι, όπως θυμάστε, δεν έγινε υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλλον και εφέτος θα συμβεί το ίδιο. Να σημειώσω ότι με την άφιξή του στην Ελλάδα το Μ. Σάββατο, το Άγιο Φως θα ταξιδεύσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τη βοήθεια της Aegean και της SKY Express.

***
Άρχισαν νωρίς οι πυρκαγιές εφέτος

Θα είναι άραγε χειρότερο ακόμα κι από πέρσι το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές; Νωρίς δεν άρχισαν εφέτος οι πυρκαγιές; Και εφέτος δεν θα έχουμε τα Beriev, ούτε τα ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης διαβεβαιώνει, όπως αναφέρεται παρακάτω, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία του Meteo για τις φωτιές έως τώρα; Πολύ αυξημένες είναι οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνει, σε συνέχεια της περυσινής εξαιρετικά αρνητικής αντιπυρικής περιόδου, και το πρώτο τρίμηνο του 2022 επιμένουν τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία με βάση την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως 9 Απριλίου 2022 καταγράφεται μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Για να ξέρετε. Οι επιτελείς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δεν ανησυχούν που δεν πρόκειται να έρθει αυτή τη χρονιά τα ρωσικό πυροσβεστικό θηρίο «Beriev» και τα ρωσικά ελικόπτερα Kamov. Λένε ότι εφέτος θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης σε σύγκριση με πέρυσι. Και τούτο γιατί η νατοϊκή υπηρεσία NSPA, μέσω της οποίας συνάπτονται οι συμφωνίες μίσθωσης, ενημέρωσε πρόσφατα τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους ότι τα ελικόπτερα που είχαν διατεθεί πέρυσι θα είναι και φέτος διαθέσιμα, παρά τη διακοπή των συμβάσεων με τις ρωσικές εταιρείες. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα λειτουργήσει το νέο εναέριο σύστημα πυρόσβεσης στην πράξη.