Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, η υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη διευθύνει ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα, συνδέοντας το Θείο Δράμα με τον ανθρώπινο, υπό τον τίτλο «Commune: Λυγμοί».

Το μελωδικό νήμα του προγράμματος θα αρχίσει να ξετυλίγεται με το Ριζίτικο Σε ψηλό βουνό εκφράζοντας την ανάγκη για ομαδική ψυχική ανάταση όπως το αισθάνεται και το εκφράζει ο απλός κόσμος, για να περάσει στο δημοφιλές και δραματικό έργο του Henry Purcell «Chacony» σε Σολ ελάσσονα δοσμένο από το οργανικό σύνολο, ώστε να καταλήξει στο θρηνητικό έργο του Giovanni Battista Pergolesi «Stabat Mater» κι όλοι μαζί μουσικοί, χορωδία και σολίστ να κοινωνήσουμε προσεγγίζοντας αισθητικά την οδύνη της Μητέρας και την πορεία προς τη λύτρωση μέσα από το Θείο Δράμα».

Η ιδέα και η μουσική σύνθεση είναι της Μάτας Κατσούλη και της ομάδας Libretto, ενώ παίρνουν μέρος οι μουσικοί, 1ο Βιολί: Sergiu Nastasa, 2ο Βιολί: Αγγελική Κασδά, Βιόλα: Laurentiu Matasaru, Βιολοντσέλο: Ιάσων Ιωάννου, Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας, Τσέμπαλο: Μιχάλης Παπαπέτρου. Σολίστ η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου και άλτο: Νίκος Σπανάτης. Η Χορωδία Corpus Animae αποτελείται από τις εξής: Σοπράνο: Μαριάννα Ακρίδα, Σεμέλη Κατσούλη, Γαβριέλα Κοκκίνη, Βίλλυ Κυριακοπούλου, Λυγερή Μητροπούλου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Ελεάννα Σαραμάσκου / Άλτο: Ευτυχία Γιαννακάκου, Μυρτώ Κιτεμέ, Ίρις Κοσκινά, Μαρία Κούρτη, Ασπασία Ραφελέτου, Εριάννα Χριστοδούλου. Συμμετέχει και η Χορωδία ΠΟ.Κ.Ε. ΑΤΕ.Π.

Η Μάτα Κατσούλη, μιλά στο tovima.gr για τη συναυλία της Μεγάλης Δευτέρας

Συναυλία με πνευματικότητα που αποτελεί απάντηση στην εποχή μας, μια εποχή που δείχνει παρακμή. Πιστεύετε πως η τέχνη θα »μας σώσει»;

«Οι άνθρωποι καθημερινά στον εσωτερικό μας διάλογο ερχόμαστε σε επαφή τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές σκέψεις. Είναι αδύνατο να μην έχουμε σκέψεις διαχωρισμού μέσα μας. Ο εγωιστικός εαυτός συγκρίνει, ξεχωρίζει, δίνει ταμπέλες. Η τέχνη όμως αναγνωρίζοντας την πανανθρώπινη φύση των συναισθημάτων, στέργει, με την αγκαλιά της ορθάνοιχτη περιμένοντας όλους τους ανθρώπους. Μέσω της τέχνης φιλτράρονται όλα τα συναισθήματα και μετουσιώνονται σε ανα-ψυχή. Και για να το περιγράψω πιο απλά θα σας πω μελέτες έχουν δείξει τα φυτά όταν βρίσκονται σε περιβάλλον που ακούγεται μουσική αναπτύσσονται ταχύτερα.»

Τι θα ακούσουν οι θεατές στον Παρνασσό στις 18 Απριλίου;

«Για τη Μεγάλη Δευτέρα ετοιμάσαμε ένα μουσικό ταξίδι με επίκεντρο χαρμολύπη. Η Μεγάλη Εβδομάδα για όλους τους απανταχού Χριστιανούς αποτελεί την αφορμή για εσωτερική αναδιάταξη, καθώς τα Θείο Δράμα σε συνδυασμό με την Άνοιξη που πάντα φέρνει την αναγέννηση μας προετοιμάζει με την πορεία του για την Ανάσταση και τελικά την ψυχική ανάταση. Ακριβώς αυτή την πορεία θα ακολουθήσουμε μουσικά στη δική μας συναυλία.
Προσφέρουμε τόσο ελληνική όσο κι ευρωπαϊκή εμβληματική μουσική. Μοιρολόγια αλλά και χαρμόσυνους ήχους. »

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερος φίλος αυτού του είδους της μουσικής να έρθει στη συναυλία σας;

«Όταν εμφανιζόμουν ως τραγουδίστρια όπερας πολλοί φίλοι ερχόντουσαν για πρώτη φορά – και με κάθε επιφύλαξη- σε συναυλίες κλασικής μουσική ή και όπερας. Τελικά τους κέρδιζε η μουσική σε τέτοιο βαθμό που από εκείνη τη στιγμή και μετά ακολουθούσαν σε κάθε συναυλία και παράσταση διότι η λόγια μουσική έχει τη δύναμη να μας τραβήξει από τα ενοχλητικά συναισθήματα και να μας ταξιδέψει με τους ήχους της σε βαθύς, άλεκτους κόσμους. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τώρα είναι η ώρα για συλλογική ακρόαση της μουσικής. Τώρα είναι η ώρα να βγούμε απ΄το σπίτι αναζητώντας την ομορφιά του ζωντανού ήχου, των λατρευτικών συναισθημάτων και της έκστασης. »

Διαθέτετε ένα πλούσιο βιογραφικό σπουδών αλλά και ρόλων. Με την διεύθυνση Ορχήστρας είναι σαφές ότι στοχεύετε στην κατάκτηση ενός ακόμη ρόλου, αυτού της μαέστρου. Μιλήστε μας λίγο για αυτό σας το ξεκίνημα..

«Έφτασα στη διεύθυνση ορχήστρας μέσα απ΄την ανάγκη μου για δημιουργία κι έκφραση. Δεν μου είχε περάσει καν απ΄το μυαλό πριν το 2007 ώσπου χρειάστηκε να προετοιμάσω μια ομάδα μαθητών μου για μια συναυλία επειδή ο μαέστρος είχε ξαφνική αδιαθεσία. Τότε είδα καθαρά μπροστά μου πόσο σπουδαίο είναι να μοιράζεται τις μουσικές του ιδέες με πολλά άτομα και μαζί να δουλεύουν πάνω στο ίδιο μουσικό πλαίσιο. Μετά από αυτό ξεκίνησα αμέσως τη σπουδή. Η ανάγκη μου για οργανωμένη έκφραση με έκανε να περάσω πολλά από τότε έως σήμερα. Ήταν ένας καινούργιος κύκλος σπουδών σε εντελώς άλλο πλαίσιο.»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Θέλω σίγουρα να στηρίξω τους νέους καλλιτέχνες κι ένα απ΄τα άμεσά μου σχέδια επικεντρώνεται σε αυτούς. »

Info

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 15€ (διακεκριμένη), 12€ (πλατεία), 12€ (εξώστης), 10€ (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/commune-ligmoi/