Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, ο Πράις είπε: «Δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανησυχούσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία, στην περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Απειλεί με όλεθρο η Ρωσία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία

Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουτσκό, ο οποίος προειδοποίησε πως η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει  μέτρα ασφαλείας, αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε ο Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.