Ενήργησαν με τιμωρητική διάθεση, κατάφεραν χτυπήματα με σφοδρότητα στο θύμα, λειτούργησαν απερίσκεπτα και θα μπορούσαν με βάση την κοινωνική τους εμπειρία να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου Ζακ Κωστόπουλου.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Σωτήρης Μπουγιούκος ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίωρης αγόρευσης του θεμελίωσε, αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, την πρόταση του εισηγούμενος στο δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον μεσίτη για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου.

Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφύλαξε ο εισαγγελικός λειτουργός για τους τέσσερις αστυνομικούς για τους οποίους ζήτησε την απαλλαγή τους από την ίδια κατηγορία.

Παράλληλα, ο κ. Μπουγιούκος με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα της πλευράς του Ζακ Κωστόπουλου, που μέσω των δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας έχουν ζητήσει τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ο  Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επισήμανε ο εισαγγελέας  τονίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλο ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει”.

Όπως εξήγησε, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

Ο εισαγγελέας επεσήμανε στο δικαστήριο, ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν σε ευάλωτο μέρος του σώματος, το κεφάλι, με τα πόδια τους, ενώ τα χτυπήματα ήταν σφοδρά πράγματα το ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε και έρποντας επιχειρούσε να εξέλθει του καταστήματος.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης τους χαρακτήρισε τη δράση των δύο κατηγορουμένων για τους οποίους πρότεινε την ενοχή τους μη αποδεκτή και τιμωρητική. «Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν το Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Τέλος, ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία κι τον έσυραν έξω από το κατάστημα», ενώ ο μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη.

Πρόταση απαλλαγής για τους αστυνομικούς

Αναφορικά με την εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι συνέλαβαν τον 33χρονο, ανέφερε :

«Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο», επισημάνθηκε.

Και κατέληξε ο Σωτ. Μπουγιούκος λέγοντας ότι θα πρέπει να απαλλαγούν  από την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς «δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραύματα που η δράση τους να συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα».

Ελένη Κωστοπούλου

«Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιος επεσήμανε: “Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;»

Κατά την έξοδο της από τα δικαστήριο η  αγκαλιά της Μάγδας Φύσσα στη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου  και η παρουσία των μητέρων δολοφονημένων γυναικών, της Γαρυφαλλιάς και της Ερατούς, συγκλόνισαν το συγκεντρωμένο πλήθος

Τέλος το παρών στα δικαστήρια έδωσαν συλλογικότητες και μέλη της Λοατκι κοινότητας που φώναζαν συνθήματα .