Επανεκκίνηση ή «πολιτική ανάσταση» του κόμματος επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Πολιτική Συμμαχία που ξεκινάει αύριο το απόγευμα 14 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή των Βαΐων.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα … αναστηθεί πολιτικά και κυρίως εκλογικά με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα -εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη- που θα ψηφιστούν την Κυριακή των Βαΐων.

Πάντως με βάσει τους συσχετισμούς ο Αλ. Τσίπρας, έχει τον πλήρη έλεγχο του συνεδρίου (οι προεδρικοί ελέγχουν το 70-75% περίπου των συνεκφορών) και το πολιτικό «Ωσαννά» θα κυριαρχήσει το τετραήμερο συνέδριο.

Η πολιτική «σταύρωση» απεφεύχθη μετά την επικράτηση των προεδρικών που ενώθηκαν για την εκλογή των συνέδρων, αν και πολιτικά καρφιά θα υπάρξουν στις ομιλίες των συνέδρων από την πλευρά της Ομπρέλας που υπέστη πολιτική ήττα στις εκλογές συνέδρων από την ενοποιημένη ομάδα των «προεδρικών».

Στο πλαίσιο αυτό είχε πολύ ενδιαφέρον η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ που είπε: «Φοβηθήκαμε να συζητήσουμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας για πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μας κόστισε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημείο σε νο νόημα: «Έπρεπε αμέσως μετά την απώλεια της διακυβέρνησης να καθίσουμε να συζητήσουμε με έναν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο και να βγάλουμε συμπεράσματα για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Να πούμε στον κόσμο “εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε”. Αυτό δεν έγινε και στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο. Θα έπρεπε να είχαμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος. Το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε», παραδέχθηκε».

Θα φανεί εάν αυτά θα συζητηθούν στο συνέδριο, με το οποίο μέσα σε συνθήκες έντονης κοινωνικής πίεσης λόγω κυρίως της ακρίβειας, ο Αλ. Τσίπρας έχει στόχο να προχωρήσει, μετά από παλινωδίες περίπου τριών ετών, ο μετασχηματισμός και η διεύρυνσή του.

«Έχω την ιστορική ευθύνη να αλλάξω το κόμμα και θα το αλλάξω. Τώρα είναι η ώρα» φέρεται να είπε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου και ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για το πότε και πως θα εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, εμφανώς ενισχυμένος από την μεγάλη εσωκομματική νίκη των προεδρικών που την πανηγύρισαν δεόντως τις τελευταίες ημέρες, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα από τις επαφές που είχαν με συντρόφους τους, αλλά και με εκπροσώπους των ΜΜΕ, θα κάνει την ύστατη κίνηση να αλλάξει το κόμμα.

Το μεγάλο στοίχημα

Εξάλλου, όπως παραδέχονται πολλοί, είναι η τελευταία ευκαιρία να μεγαλώσει το κόμμα και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος, όσο και να μην το παραδέχεται. Στο πλαίσιο αυτό και στο Πολιτικό Συμβούλιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει το κόμμα, κάτι που είναι και απαίτηση των μελών και των απλών ψηφοφόρων και είπε πως στα μέλη της «Ομπρέλας» ό,τι δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος εκλογής του, δηλ. πως θα εκλεγεί και από ποιο εκλογικό σώμα.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με συμμετέχοντες, είπε ότι δεν είναι το μείζον ο τρόπος εκλογής και από ποιο εκλογικό σώμα, αλλά να προχωρήσει ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση και να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αυτό μένει να φανεί. Από την προεδρική ομάδα στέκονται στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης να ψηφίζουν για Πρόεδρο τα μέλη που είναι στα μητρώα και όσα εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ποια είναι αυτή η ημέρα; Η Κυριακή 15 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν οι εκλογές για να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (σ.σ. επί της ουσίας θα επανεκλεγεί ο Αλ. Τσίπρας που όπως φαίνεται θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ θα εκλεγεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Με την διαδικασία αυτή ευελπιστούν να αυξήσουν περαιτέρω τα μέλη τους στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθώς θα γίνουν ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες σε 500 τμήματα.

Για την εκλογή του προέδρου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ για την ανάδειξη των μελών της Κ.Ε. θα συμμετάσχουν όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη μέχρι την 21η Μαρτίου 2022.

Ουσιαστικά ανοίγει και πάλι ο κατάλογος για την εκλογή του προέδρου, αφού μπορούν να ψηφίζουν εκτός από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου και όσοι/όσες συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν.

Αυτό είναι και το κλειδί. Η «κινητοποίηση» των πολιτών για να φανεί ότι έχει «ρεύμα» και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αγωνία επ’ αυτού είναι έκδηλη στο προεδρικό στρατόπεδο, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής έγιναν εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο με πολύ υψηλή συμμετοχή που έφθασε τις 270 χιλ. ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο και τις 206 χιλ. στον δεύτερο γύρο.

Για τα 300 μέλη της Κ.Ε. η εκλογή θα γίνει ανά περιφέρεια και αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη για να αποφευχθεί η εκλογή επωνύμων από το κέντρο. Ο καταμερισμός των θέσεων της Κ.Ε. έχει ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10 μέλη), Κεντρική Μακεδονία (34 μέλη), Δυτική Μακεδονία (10 μέλη), Ηπειρος (10 μέλη), Θεσσαλία (12 μέλη), Ιόνια νησιά (6 μέλη), Δυτική Ελλάδα (20 μέλη), Στερεά Ελλάδα (8 μέλη), Αττική (150 μέλη), Πελοπόννησος (14 μέλη), Βόρειο Αιγαίο (4 μέλη), Νότιο Αιγαίο (4 μέλη), Κρήτη (16 μέλη) και εξωτερικό (2 μέλη). Η ποσόστωση φύλου ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο.

Η ποσόστωση της διεύρυνσης –απόφαση που ελήφθη για να ικανοποιηθούν οι πασοκογενείς και όσοι συντάχθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. -ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά Περιφέρεια, κάτι όμως που όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη δεν δίνει πολιτική αξία στους συνοδοιπόρους που διαπραγματεύτηκαν πολιτικά την συμμετοχή τους στο όργανο.

«Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, άλλο το μέλος και άλλο το είδα φως και μπήκα, όπως έγινε σε άλλα κόμματα όπου είχαν δυνατότητα να ψηφίζουν για αρχηγό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενταχθούν, έχουμε ανοικτές τις πόρτες σε όσους συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές» είναι η χαρακτηριστική φράση του Αλ. Τσίπρα.