«Η μάχη του συγκεκριμένου» είναι η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη διπλή πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Η αναφορά του Πρωθυπουργού σε κυβερνήσεις συνεργασίας έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια περί συνεργασίας με τη ΝΔ, ένα θέμα που προκαλεί δυσκολίες στο Κίνημα Αλλαγής, και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λέγεται, δεν έχασε την ευκαιρία. Εν μέσω σεναρίων, διοχετευμένων, όπως εκτιμάται, από τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν τον κ. Ανδρουλάκη να πιέζεται από τη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος ώστε να δείξει μετεκλογική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε να διαλέξει όχθη και να ζητήσει, όπως και αυτός, εκλογές.

Η εξήγηση της επιθετικότητας

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αιφνιδιάστηκαν από την αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα και τις προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ούτε και από το γεγονός ότι «ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ότι ο Καραμανλής παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», κάτι που, όπως επισημαίνεται, «είχε ξεχάσει στα χρόνια της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο και του φλερτ με την καραμανλική Δεξιά». Και δίνουν και μια άλλη εξήγηση στην επιθετική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. «Ζορίστηκε και έβγαλε νύχια. Αλλα του είχαν πει, άλλα περίμενε και άλλα είδε. Ειδικά στο Ηράκλειο τα μηνύματα που πήρε ήταν ξεκάθαρα. Το κλίμα έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεχάσει τα σαραντάρια που έπαιρνε στην Κρήτη» αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα. «Μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι» δήλωσε, αλλά δεν σκοπεύει να ανοίξει μέτωπο. Ούτε και να ζητήσει εκλογές. «Διαφωνούμε με την πολιτική Μητσοτάκη, θέλουμε εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι για εκλογές αλλά με παλαιού τύπου πολιτικά τερτίπια δεν θα πολιτευτώ. Ο Τσίπρας που ζητά εκλογές ξέρει πρώτος από όλους ότι θα γίνουν όταν το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Το ίδιο δεν έκανε και αυτός;» αναφέρει σε συνομιλητές του.

Η «μάχη του συγκεκριμένου»

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει σκοπό να εμπλακεί στους συνήθεις κομματικούς καυγάδες με τους αντιπάλους του, να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εχει επιλέξει να ενισχύσει εκείνα τα σημεία της εικόνας του τα οποία, σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν στο επιτελείο του, «είναι ο μετριοπαθής πολιτικός του λόγος και η προσπάθεια να πει πράγματα». Αποφάσισε, λοιπόν, όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, να δώσει τη «μάχη του συγκεκριμένου». Να αναδείξει με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το προσεχές διάστημα ότι «είναι η αντιπολίτευση που δεν μπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θέλει να έχει απέναντί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης». «Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι εγώ δεν κάνω την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα» δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης και όπως αναφέρουν στο επιτελείο του αυτό θα γίνει και μέσω της ανάδειξης δύο βασικών ζητημάτων.

Μείωση ΦΠΑ και νέο ΕΚΑΣ

Το πρώτο αφορά το ενεργειακό και την ακρίβεια. Είναι το πεδίο στο οποίο, όπως λέγεται, καταρρίπτεται το επιχείρημα του Μητσοτάκη ότι το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν έχει θέσεις, αντιθέτως προσέρχεται σταδιακά στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο κ. Ανδρουλάκης και τις οποίες, αρχικά, λοιδορούσε. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στην ανάγκη της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και της ανάγκης μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και στη  φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Και θεωρεί ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να ενισχύσει τα νοικοκυριά οφείλεται στη δημοσιονομική ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη. «Εγινε ένα οικονομικό πάρτι 43 δισεκατομμυρίων ευρώ με μέτρα που πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν, και σήμερα δεν έχει περιθώριο» λέει σε συνομιλητές του. Στο πεδίο αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαφορά της αντιπολίτευσης που ασκεί στην κυβέρνηση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν παροχολογεί, το θέμα όπως λέει δεν είναι εκεί που δίνει ο Μητσοτάκης 10 να πω δίνω 15, όπως κάνει ο Τσίπρας, αλλά το πού και με ποια κριτήρια δίνονται ώστε να πιάσουν τόπο.

Μοντέλο Πορτογαλίας για την κοινωνική στέγαση

Το θέμα στο οποίο θα επιμείνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αναμένεται να αναδείξει με προσωπική του δημόσια παρέμβαση μέσα στην εβδομάδα είναι αυτό της κοινωνικής στέγασης. Στις επαφές που είχε στην Πορτογαλία η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ έδωσε μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα. Επί της ουσίας πρόκειται για τρία προγράμματα ενίσχυσης της στέγασης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και των νέων ανθρώπων. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται η ανέγερση 26.000 κατοικιών για τη στέγαση αδύναμων οικονομικά πολιτών και άλλες 7.000 κατοικίες που θα παραχωρηθούν με ενοίκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς και απευθύνονται στη μεσαία τάξη. Προβλέπεται επίσης και η κατασκευή άλλων 2.000 κατοικιών προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, για παράδειγμα να φιλοξενήσουν πληγέντες από θεομηνίες. Παράλληλα, τρέχουν δύο ακόμα προγράμματα. Σε μια ειδική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να τα προσφέρουν σε τιμή περί το 80% της τιμής που υπάρχει στην αγορά έναντι φοροαπαλλαγών. Και υπάρχει επιδότηση ενοικίου από ένα έως πέντε χρόνια σε νέους κάτω των 35 ετών για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάνει σημαία του το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο αναφερόταν συνεχώς κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει δώσει βαρύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό προσφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη ένα αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Το αντίστοιχο «ελληνικό πρόγραμμα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την κατασκευή μόλις 100 τέτοιων κατοικιών.