Κινηματογραφικό spotlight στην Ουκρανία, με την προβολή τριών ταινιών (δύο ντοκιμαντέρ και μιας ταινίας μυθοπλασίας) που ρίχνουν φως στις αθέατες πτυχές της συνεχιζόμενης τραγωδίας του πολέμου στην Ουκρανία, προγραμμάτισε για το διήμερο Παρασκευή 15 – Σάββατο 16 Απριλίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ολες οι προβολές θα γίνουν στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα).

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 15 Απριλίου το τρίπτυχο προβολών αρχίζει στις 20.00 με το ντοκιμαντέρ «Γ@μώ τη δουλειά μου» (F@ck This Job) της Βέρα Κριτσέφσκαγια που αναφέρεται στη λογοκρισία και στην ανελευθερία του Τύπου που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στη Ρωσία (θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη).

«Γ@μώ τη δουλειά μου» (F@ck This Job) της Βέρα Κριτσέφσκαγια

Το Σάββατο 16 Απριλίου στις 19.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ένα σπίτι από θραύσματα» (A House Made of Splinters) του Δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμοντ, μια ματιά στην κόλαση της Ανατολικής Ουκρανίας πολύ προτού ξεσπάσει ο τωρινός πόλεμος. Αμέσως μετά, στις 21.30 σειρά έχει η ταινία μυθοπλασίας «Ατλαντίδα» (Atlantis) του Ουκρανού σκηνοθέτη Βαλεντίν Βασιάνοβιτς: μας μεταφέρει σε έναν δυστοπικό φουτουριστικό εφιάλτη, ο οποίος εμφανίζει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα της Ουκρανίας τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

«Ατλαντίδα» (Atlantis) του Ουκρανού σκηνοθέτη Βαλεντίν Βασιάνοβιτς

Να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ της Β. Κριτσέφσκαγια είχε προβληθεί στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και ότι στο ίδιο φεστιβάλ, το «Σπίτι από θραύσματα» βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο Καλύτερης Ταινίας. Επίσης η «Ατλαντίδα» είχε κάνει την ελληνική του πρεμιέρα στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές θα γίνουν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν, με υποχρεωτική προκράτηση θέσης ( Κρατήσεις του δωρεάν εισιτηρίου μπορούν να γίνουν εδώ https://www.eventbrite.com/e/318972233537 )

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης, θα στηρίξει με το ποσό των 2.000 ευρώ την πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού Κινηματογραφιστών σε Κίνδυνο για την Ουκρανία, ενώ σε συνεννόηση με τους παραγωγούς των ταινιών, θα παραχωρήσει το ποσό που θα διέθετε για τα έξοδα προβολής στη ΜΚΟ «Voices of Children», που βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας. _