Τον επικεφαλής των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία άλλαξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το Σάββατο. Ο νέος επικεφαλής δεν είναι άλλος από τον Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ.

Ο συγκεκριμένος ανώτατος στρατιωτικός είναι αυτός που είχε κληθεί να βοηθήσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να κρατήσει την εξουσία στη Συρία, ενώ ήδη κατηγορείται ότι διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να πραγματοποιήσουν τη δολοφονική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, όπου τα θύματα έχουν ανέλθει στα 57.

Ποιος είναι ο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ

Ο νέος επικεφαλής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία γεννήθηκε το 1961. Ο Ντβόρνικοφ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Σοβιετική Στρατιωτική Σχολή, προτού ενταχθεί στον Σοβιετικό Στρατό το 1978. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ανώτατης Διοίκησης της Μόσχας από όπου και αποφοίτησε το 1982. Ακολούθως ξεκίνησε η στρατιωτική του καριέρα ενώ το 2005 αποφόιτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου.

Το 2008, ανέλαβε τη διοίκηση του πέμπτου σώματος κόκκινων πανό, ακολούθως υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και στη συνέχεια ως αρχηγός του Επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015, έγινε ο πρώτος διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία και το 2016 ανέλαβε τη στρατιωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται δυτικό αξιωματούχο η κίνηση του Πούτιν έγινε με στόχο να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των μονάδων του στρατού, οι οποίες, μέχρι πρότινος λειτουργούσαν μεμονωμένα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «φρεναριστεί» από μικρότερες μονάδες των Ουκρανών που δρουν πιο ευέλικτα, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα εκτιμάται ότι διαθέτει «αξιοσημείωτες» δυνάμεις, περίπου 100 επιχειρησιακών μονάδων.

«Αν η Ρωσία δεν καταφέρει να αλλάξει την τακτική της, μοιάζει πολύ δύσκολο το πώς θα καταφέρει να επιτύχει, ακόμη και σε αυτούς τους περιορισμένους στόχους που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο», τονίζει ο αξιωματούχος της Δύσης.

Επίσης, εκτιμά πως πίσω από τις ανακατατάξεις υπάρχει και το «πολιτικό σκέλος», με φόντο την 9η Μαΐου, μια μέρα που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Σύμφωνα με αναφορές, ο στόχος του Πούτιν είναι μέχρι τις 9 Μαΐου οι ρωσικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει αρκετά ουκρανικά εδάφη έτσι ώστε να κηρύξει τη νίκη του ανήμερα της επετείου της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.